<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Havvind i drift før 2030

Regjeringen jobber for å korte ned tiden mot bygging av havvind, og tar sikte på at de første prosjektene kan være i drift før 2030.

Publisert 8. apr. 2022 kl. 08.55
Oppdatert 8. apr. 2022 klokken 09.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 279 ord
ENERGIMELDING: Fra olje- og energiminister Terje Lien Aasland. Foto: NTB

Havvind er en viktig del av regjeringens tillegg til energimeldingen, som legges fram fredag. I dag tar ordinær konsesjonsbehandling åtte-ni år, men regjeringen vil at det skal skje raskere.

– Regjeringen vil arbeide for å effektivisere konsesjonsprosessene og korte ned tiden fram mot bygging av havvind slik at de første havvindprosjektene kan være i drift før 2030, redegjorde olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) da han la fram hovedpunkter fra tilleggsmeldingen fredag.

Regjeringen vil starte grunnundersøkelser og miljøkartlegging.

– Regjeringen vil legge til rette for at nettkunder på land ikke skal bære investeringskostnader av nettet til havs for de første prosjektene, ifølge Aasland.

Vindkraft på land

Samtidig ber regjeringen NVE gjenoppta konsesjonsbehandlingen av vindkraft på land.

– Men det må skje med kommunenes vilje. Jeg tror vi får med oss mange kommuner på det, sa Aasland.

Han viste til at de også har sendt ut et forslag om produksjonsavgift på høring, og at han tror vindkraft på land betyr en betydelig mulighet for norsk industri.

– Vi er beredt på å starte behandlingen av vindkraft på land, sa Aasland.

Enøk-tiltak for lavtlønte

Regjeringen vil at også folk med lavere inntekt skal få gjennomført energisparende tiltak i boligen sin og foreslå en støtteordning gjennom Husbanken.

Ordningen skal ifølge Aasland ha oppstart fra neste år.

– Vi ser på Husbanken for oppdrag og støtte til energitiltak for husholdninger med lave inntekter, sier han.

Tidligere i vinter ble regjeringen og SV enige om å bruke 100 millioner kroner på energitiltak i kommunale boliger. Nå tar man ordningen ett skritt videre, ifølge Aasland, som tilføyer at det har potensial på 10 terawattimer som skal være utløst innen 2030.

– Vi må følge opp det med tiltak som gjør at folk investerer i nettopp enøktiltak, sa han.

(©NTB)