<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Milliardkontrakt til Trøim-selskap

Golar LNG skal omgjøre et gasstankskip til gassterminal for italiensk energiselskap. Dette skal sikre energiforsyninger til Sardinia.

    Publisert 18. mai 2022 kl. 11.09
    Oppdatert 18. mai 2022 klokken 13.37
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 322 ord
    SKAL KONVERTERES: Gasskipet «Golar Arctic» skal gjøres om til FSRU til bruk på Sardinia. Foto: Wikimedia Commons

    Tor Olav Trøims Golar LNG har inngått en kontrakt i milliardklassen med det italienske gasselskapet Snam, fremgår det av en melding onsdag.

    Golar skal omgjøre LNG-fartøyet «Golar Arctic» til en flytende lagrings- og regassifiseringsenhet (FSRU). FSRU-en skal installeres ved havnen i Portovesme på Sardinia som en del av Snams prosjekt for energiforsyninger til øya.

    Kontraktens samlede verdi oppgis til 269 millioner euro. Det tilsvarer 2,75 milliarder kroner.

    Totalsummen inkluderer selve gasskipet «Golar Arctic» samt Golars investeringer i FSRU-konverteringen av fartøyet. Når FSRU-en står klar, skal lagringskapasiteten være på opp mot 140.000 kubikkmeter.

    Konverteringen ventes å ta rundt to år. Når denne er gjennomført, selges «Golar Arctic» til Snam. 2003-bygde «Golar Arctic» er i dag eneste gjenværende rene LNG-skip i Golar LNG-flåten.

    Tidligere har Golar LNG inngått en lignende avtale for LNG-tankeren «Golar Viking». I dette tilfellet beløp ombyggingskostnadene seg til mellom 110 og 120 millioner dollar.

    Men konverteringen av «Golar Arctic» er mer omfattende, ifølge rederiet. I tillegg har prisene steget, så sluttsummen vil bli høyere enn den gjorde for «Golar Viking». Noe tall ønsker imidlertid ikke adm. direktør Karl Fredrik Staubo å oppgi.

    Opp 90 prosent i USA

    Tor Olav Trøim sitter nå med 4,9 prosent av aksjene i Golar LNG. De største eierne er Orbis Investment Management og Cobas Asset Management med henholdsvis 10,8 og 10,2 prosent, mens Rubric Asset Management har 6,4 prosent.

    BlacRock, Bain Capital og Fidelity dukker også opp på aksjonærlisten med posisjoner på rundt 3,5–4,0 prosent, mens Oljefondet er inne med en eierandel på cirka 1,1 prosent.

    Golar LNG er registrert på den norske OTC-listen og ble senest handlet til en kurs på 185 kroner, etter en tredobling de seneste tre månedene. Markedsverdien basert på OTC-kursen er på 14,9 milliarder kroner.

    Golar LNG er også børsnotert i USA. Der falt aksjen 4,2 prosent til 23,43 dollar tirsdag. Kursutviklingen de seneste tre månedene er her pluss 60 prosent, mens aksjen er opp 90 prosent siden årsskiftet.

    Nasdaq-kursen gir selskapet en markedsverdi på 2,53 milliarder dollar – nær 25 milliarder kroner.