<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frankrike nasjonaliserer energiselskapet EDF

Den franske staten vil ta full kontroll over energiselskapet EDF for å sikre energiforsyningene til landet. Det kunngjorde økonomidepartementet tirsdag.

    Publisert 19. juli 2022 kl. 21.21
    Oppdatert 19. juli 2022 klokken 21.22
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 151 ord
    OPPKJØP: Frankrike vil bygge nye atomkraftverk for å møte økende energi- og klimautfordringer, sier president Emmanuel Macron. Dreamstime

    – Den franske staten tar sikte på å kjøpe de resterende aksjene i energiselskapet Électricité de France (EDF) som den ikke allerede eier, for 9,9 milliarder dollar, står det i kunngjøringen fra departementet.

    Staten eier fra før 84 prosent av EDF, private investorer eier 15 prosent og de ansatte eier 1 prosent. EDF er en av verdens største energiprodusenter og driver blant annet Frankrikes atomkraftverk.

    Full nasjonalisering vil blant annet legge til rette for store investeringer i nettopp atomkraftverk. Frankrikes president Emmanuel Macron har tidligere kunngjort planer om å øke satsingen på atomkraft for å sikre strømforsyningen og samtidig kutte CO2-utslipp.

    Avtalen om kjøpe de resterende aksjene må godkjennes i nasjonalforsamlingen. Etter en godkjenning der er planen at avtalen skal sendes til finanstilsynet innen begynnelsen av september.

    Ett tilleggsbudsjett skal behandles i nasjonalforsamlingen denne uka.

    Macron og statsminister Elisabeth Borne er avhengig av opposisjonen for å få gjennomslag etter at de tapte flertallet ved forrige valg.

    NTB