<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gigant knuste rekord - 100 milliarder i overskudd

Energigiganten Shell slo tidligere rekorder og satt igjen med et overskudd på over 100 milliarder norske kroner.

Publisert 28. juli 2022 kl. 09.41
Oppdatert 28. juli 2022 klokken 10.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
REKORD: Høyere energipriser tar Shells kvartalsresultat til nye høyder. Foto: Bloomberg

Shell rapporterte torsdag et overskudd i andre kvartal på 11,5 milliarder dollar, som utgjør 111 milliarder norske kroner, ifølge Reuters

Energigiganten knuste sin tidligere rekord som ble satt i første kvartal, løftet av en tredobling av raffineringsfortjenesten og sterk gasshandel.

Selskapet annonserte også et tilbakekjøpsprogram på 6 milliarder dollar for inneværende kvartal, men hevet ikke utbyttet, som er på 25 cent pr. aksje. 

De justerte inntektene for andre kvartal steg til 11,5 milliarder dollar, og slo analytikernes prognose som var på 11 milliarder dollar.

Dette var en sterk utvikling fra 5,5 milliarder dollar et år tidligere, og fra 9,1 milliarder dollar i første kvartal av 2022.

Reflekterer prisøkningen

«Shells sterke resultater reflekterte høyere energipriser og raffineringsmarginer, samt sterk gass- og krafthandel, men ble delvis oppveid av lavere LNG-handelsresultater,» oppgir selskapet. 

Fortjenestemarginer for raffinering tredoblet seg i kvartalet til 28 dollar pr. fat, men har svekket seg betydelig de siste tre ukene som følge av svakere etterspørselen etter bensin i USA og Asia.

Shell sa at raffineriutnyttelsen vil øke til 90-98 prosent i tredje kvartal, sammenlignet med 84 prosent i andre kvartal.

Reduserte gjelden

Olje- og gassproduksjonen var ned 2 prosent fra forrige kvartal, til 2,9 millioner fat oljeekvivalenter pr. dag.

Shells flytende LNG-volum var på 7,66 millioner tonn i andre kvartal, ned fra 8 millioner i forrige kvartal. Volumene forventes å falle til mellom 6,9-7,5 millioner i tredje kvartal på grunn av streik og planlagt vedlikehold på Prelude-feltet utenfor Australia.

Shell brukte økningen i kontantgenerering til å redusere gjelden ytterligere, som var på 46,4 milliarder dollar ved utgangen av juni, sammenlignet med 48,5 milliarder dollar tre måneder tidligere. Gearingen falt til 19,3 prosent.

Shell kjøpte også tilbake aksjer verdt 8,5 milliarder dollar i første halvdel av 2022, og en stor del kom fra fjorårets salg til ConocoPhillips for 9,5 milliarder dollar.