<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Scatec får støtte til hydrogenprosjekter i Afrika

Det norske selskapet Scatec får 85 millioner kroner i støtte av Norad for å utvikle grønne hydrogenprosjekter i Afrika.

Publisert 15. aug. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 186 ord
STØTTE: Scatecs adm. direktør Terje Pilskog. Foto: Thomas Bjørnflaten

Dette er første gang Norad støtter prosjekter innen grønt hydrogen. Scatec har fått tilsagn om støtte til utvikling av hydrogenprosjekter i Egypt, Tunisia, Marokko og Sør-Afrika. Hydrogenet skal brukes til produksjon av grønn ammoniakk.

– Det ligger et stort potensial i produksjon av grønt hydrogen i Afrika. Kontinentet har tilgang til store mengder fornybar energi til svært lave kostnader, og interessen for grønt hydrogen har vokst enormt på kort tid. Vi mener det er riktig å støtte disse prosjektene nå, sier Norad-direktør Bård Vegar Solhjell.

Grønt hydrogen blir produsert via elektrolyse der kraften kommer fra fornybare energikilder som vind og solkraft, og er særlig egnet til å redusere CO2- utslippene i industrien og transportbransjen.

– Grønt hydrogen kan være en gamechanger. Dersom vi lykkes med å få opp investeringene i grønt hydrogen kan det bli et vendepunkt i arbeidet med å nå klimamålene globalt. I tillegg vil det være en sterk bidragsyter til økt matsikkerhet i Afrika, sier Solhjell.

Grønt hydrogen kan skapes om til ammoniakk, som brukes til å lage kunstgjødsel. Det er stor mangel på kunstgjødsel i afrikanske markeder, og økt tilgang vil kunne styrke matsikkerheten på kontinentet.

NTB