<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dyreste gass i Europa på et halvt år

Gassprisene i Europa nådde tirsdag sitt høyeste nivå siden begynnelsen av mars, rett etter at Russland invaderte Ukraina.

Publisert 16. aug. 2022 kl. 16.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 126 ord
HØYERE: Gassprisen i Europe er nå høyere enn den har vært siden begynnelsen av mars, rett etter Russlands invasjon av nabolandet Ukraina. Illustrasjonsfoto: NTB

Den nederlandske referanseprisen steg over 10 prosent til mer enn 250 euro pr. megawattime. Det skjerpet frykten for en økonomisk nedtur og rasjonering som følge av kutt i gassforsyningene fra Russland.

– Risikoen for rasjonering i de kommende månedene har økt fordi Russland bare leverer rundt 20 prosent av kapasiteten til rørledningen Nord Stream 1, sier markedsanalytiker Fawad Razaqzada i City Index og Forex.com.

Det er ventet at den dyre gassen vil føre til resesjon i flere europeiske land og påvirke etterspørselen etter andre varer, inkludert olje.

– Bekymringen øker for en dyster økonomisk utvikling i verden etter hvert som bremsene slår inn flere steder. Det presser oljeprisen ned i påvente av redusert etterspørsel, sier analytiker og seniorinvestor Susannah Streeter i Hargreaves Lansdown.

(NTB)