<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De neste 5-10 vintrene vil bli fryktelige

Belgias energiminister Tinne Van der Straeten advarer mot konsekvensene hvis EU ikke innfører et tak på gassprisene.

Publisert 29. aug. 2022 kl. 15.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
ADVARER: Belgias energiminister Tinne van der Straeten. Foto: NTB

Galopperende gasspriser truer med å sende Europa ut i resesjon, og toppolitikere fra flere europeiske land insisterer nå på at de 27 EU-landene raskt samler seg om innføring av et tak på gassprisene for å begrense husholdningers og næringslivets strømregninger.

«De neste 5-10 vintrene vil bli fryktelige hvis ingenting gjøres. Vi må ta problemet ved roten, på europeisk nivå, og arbeide med å fryse gassprisene», skrev Belgias energiminister Tinne Van der Straeten ifølge CNBC på Twitter søndag, og anslo at et pristak kan bidra til å redusere strømregningene med 770 euro.

– Tiden for å snakke er over

Siden gass er en hovedkilde for generering av strøm, har også strømprisene skutt i været. Van der Straeten mener linken mellom gass- og strømpriser trenger snarlige reformer.

«Det europeiske energimarkedet feiler og trenger reformer raskt. Dette er ikke lenger holdbart for mange familier og selskaper. Elektrisitet produseres like billig som i fjor, men selges for rekordpriser. Ved å reformere takler vi overdrevne overskudd. Tiden for å snakke er over, nå er tiden inne for å beslutte», skrev ministeren videre.

Russland, som leverte rundt 40 prosent av EUs gassforbruk i fjor, har drastisk redusert eksporten de siste ukene med henvisning til defekt og forsinket utstyr, og europeiske regjeringer jobber hardt for å fylle opp gasslagrene før vinteren setter inn.

– Må få stopp på galskapen

Østerrikes forbundskansler Karl Nehammer støtter utspillene om et pristak på tvers av hele EU.

«Vi må få stopp på galskapen som finner sted i energimarkedene. Og det kan bare skje gjennom en europeisk løsning», uttalte han ifølge Reuters i en pressemelding søndag. 

«Noe må til slutt skje. Dette markedet vil ikke regulere seg selv i sin nåværende form. Jeg anmoder samtlige EU-land om å stå sammen for stanse denne priseksplosjonen umiddelbart», het det videre.