<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener regjeringens skattegrep kan forverre kraftkrisen

Regjeringens skattegrep kan føre til en dypere og lengre kraftkrise, mener Energi Norge.

Publisert 28. sep. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 176 ord
ENERGI NORGE-SJEF: Knut Kroepelien. Foto: NTB

– Skattegrepene regjeringen presenterer i dag kan føre til en dypere og lengre kraftkrise, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge i en pressemelding.

Onsdag kunngjorde regjeringen en stor skattepakke for naturressurser. Målet er å hente rundt 33 milliarder kroner ekstra i grunnrenteskatt fra vannkraft og fiskeoppdrett.

– Vi forstår regjeringens behov for å levere et stramt budsjett, men vi mener det er feil å ta inn penger som ellers ville blitt brukt til å bygge mer fornybar energi. Fornybarnæringen er allerede blant landets mest beskattede næringer, og så å si alle inntekter går enten til å bygge mer kraft eller til å betale utbytte til offentlige eiere, sier Kroepelien.

Senterpartiets energipolitisk talsperson Ole André Myhrvold påpeker at ingen kraftprodusenter i Norge legger en strømpris over 70 øre/kWh til grunn når de skal bygge ny kraft eller oppgradere eller utvide eksisterende produksjon.

– Derfor kommer heller ikke disse endringene til å svekke mulighetene for investeringer i fornybar energi. Motstanden mot denne endringen kommer fra et ønske om å maksimere sin egen inntjening. Det sier vi nei til, sier Myhrvold.

(NTB)