Et av Norges mest populære strømselskap, Tibber, har sett seg nødt til å ta grep for å holde påslaget til strømprisen lavt.
Ett av tiltakene er å kreve fakturere for estimert forbruk fra kundene. På neste faktura betaler kundene for september-forbruket, i tillegg til at de blir fakturert for estimert forbruk frem til midten av oktober.
– Vi er fullstendig klar over at dette kommer brått på kundene våre, men vi har pr. i dag ingen annen måte å kunne sikre lavest mulig strømpris på, sier konsernsjef Edgeir Vårdal Aksnes.
Høye renter
Tibber etterlyser tiltak som blant annet er innført i Sverige, Danmark og Finland. Der har myndighetene annonsert statsgarantier til kraftprodusenter og strømleverandører.
Ved å fakturere for estimert forbruk slipper Tibber å betale renter på lån i opptil 45 dager.
– Tibber kjøper inn og betaler for strøm hver dag, og har frem til nå lagt ut for kundene i opptil 45 dager før de betaler sin faktura. Fraværet av statsgarantier for norske strømselskaper gjør imidlertid nå at vi ser oss nødt til å endre vår faktureringspraksis. Vi har vært i dialog med både energikomiteen på Stortinget, Energidepartementet og Finansdepartementet, men har enn så lenge ikke fått noen avklaring, sier Aksnes.
Perioden for faktura i oktober blir lenger enn vanlig, mens for november vil vanlig periode på 30 dager gjelde igjen. Estimatet vil avregnes mot reelt forbruk, opplyser strømselskapet.
– For å gjøre overgangen til ny ordning så fleksibel som mulig får kundene nå mulighet til å sette en fast forfallsdato selv, både for oktober og fremover, sier sjefen.
Ønsker strømsparende tiltak fra politikerne
Tibber etterlyser tre tiltak de mener vil føre til at kunder ikke får en høyere strømpris enn nødvendig:
Strømselskapet viser til en studie fra Sverige som viser at 10 prosent lavere forbruk kan gi opptil 50 prosent lavere strømpris.
– Staten bruker 40 milliarder kroner på å sikre en kortsiktig lavere strømregning for forbrukerne, men kun en brøkdel av dette beløpet går til støtte til varmepumper, smart strømstyring etc. som gir en permanent lavere strømpris, skriver Tibber.