<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjernekraftoppkjøp til 85 milliarder

Canadiere er bull på kjernekraft, og plukker opp amerikanske Westinghouse Electric i en avtale til 7,9 milliarder dollar inklusive gjeld.

Publisert 12. okt. 2022
Oppdatert 12. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 226 ord
KJØPES OPP: Amerikanske Westinghouse Electric. Foto: NTB

Et konsortium av Cameco og Brookfield Renewable Partners kjøper kjernekraftverksutstyrsprodusenten Westinghouse Electric fra Brookfield Business Partners i en avtale til 7,9 milliarder dollar inklusive gjeld, går det frem av en pressemelding. Dette tilsvarer nesten 85 milliarder norske kroner.

Avtalen som verdsetter eiendelene i Westinghouse Electric til 4,5 milliarder dollar inngås i en tid der interessen for kjernekraft tar seg opp, med energikrisen i Europa og galopperende olje- og gasspriser som bakteppe. Sluttføring av avtalen ventes i andre halvår 2023.

Kjernekraft er en nøkkel for land som jager nullutslippsmål, og kan ifølge Reuters være på vei mot en boom som den i kjølvannet av oljekrisen på 1970-tallet.

– Noe av det beste

– Det fundamentale i markedet er noe av det beste vi har vært vitne til i kjernekraftsektoren. (...) Kjernekraft blir viktigere og viktigere i en verden som prioriterer elektrifisering, avkarbonisering og energisikkerhet, uttaler Cameco-sjef Tim Gitzel.

BULL PÅ KJERNEKRAFT: Cameco-sjef Tim Gitzel. Foto: Cameco

Den canadiske urandrivstoffleverandøren Cameco vil eie 49 prosent av Westinghouse, mens Brookfield Renewable og deres institusjonelle partnere tar resten. Cameco vil finansiere sin del av oppkjøpet med en blanding av kontanter, gjeld og aksjer.

Brookfield Business Partners, som også er datterselskap av den canadiske kapitalforvalteren Brookfield, plukket opp Westinghouse fra Toshiba som konkursbo i 2018 i en avtale til 4,6 milliarder dollar inklusive gjeld.