<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rystad ser flere drivere for lavere gasspriser

Rystad Energy ser både fundamentale og regulatoriske drivere for dagens og de seneste ukers fall i gassprisene.

Publisert 24. okt. 2022 kl. 14.11
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 648 ord
GOD BALANSE PÅ KORT SIKT: Ifølge Sindre Knutsson, leder for gassanalyse i Rystad Energy. Foto: Andreas Drange Jensen

         

Rystad Energy ser både fundamentale og regulatoriske drivere for dagens og seneste ukers fall i gassprisene.

– Til tross for lav gassimport fra Russland er balansen i det europeiske gassmarkedet god på kort sikt. Sterk eksport fra Norge og Afrika og høy LNG-import sikrer en sterk tilbudsside. Etterspørselen av gass er lavere enn normalt grunnet varmere enn normale temperaturer samt høy produksjon av vindkraft i Europa, sier Sindre Knutsson i Rystad Energy til TDN Direkt mandag.

Prisen på gass med levering i Storbritannia (NBP) handles mandag ned rundt 13 prosent til 178,50 pence pr. termiske enhet, tilsvarende 20,12 dollar pr. mmbtu. Gass med levering i Nederland (TTF) handles ned 13 prosent til 98,84 euro pr. MWh, tilsvarende 28,64 dollar pr. mmbtu. Den seneste måneden er gassprisen med levering i Storbritannia ned 37 prosent, mens prisen med levering i Nederland er ned 46 prosent, som er laveste nivå siden juni.

Pusterom før vinteren

Gassanalytikeren viser til at gasslagrene i Europa nå har nådd et nivå på over 93 prosent, noe som han mener gir det europeiske markedet litt pusterom. Han viser til at day-ahead-prisene har falt mer enn frontmåned-prisene de siste ukene, noe som også har bidratt til at kø med LNG-skip i Europa, ettersom aktørene har ventet på et bedre prissignal.

– Balansen er derfor god på kort sikt, men vinteren og perioden med lagertrekk kommer, noe som kan dra prisene opp igjen. Meteorologer venter en mildere vinter i Europa, noe som er positivt for den europeiske balansen, sier Rystad Energy-analytikeren.

Forskjellen på en kald og mild vinter kan utgjøre 25 milliarder kubikkmeter i etterspørsel av gass, eller om lag 7–8 prosent av den totale etterspørselen i EU. Det er derfor en viktig faktor for hvordan balansen i det europeiske gassmarkedet vil være etter denne vinteren, påpeker han.

– Regulatoriske drivere er også med på å påvirke de europeiske gassprisene. EUs forslag om makspriser eller priskorridorer på gass, samt felles kjøp av gass på tvers av EU, er også med på å dempe prisene, legger Knutsson til.

Pass på PEG

DNB Markets skriver i en oppdatering søndag at man også bør være oppmerksom på PEG-gassprisene i Frankrike, som de mener var årsaken til fallende oppnådde gasspriser for en betydelig del av gass levert fra norsk sokkel (NCS) til Frankrike og Belgia i tredje kvartal.

«Mens PEG-prisene ble handlet på linje med TTF i første halvår, startet PEG-prisene å utvide spreaden til TTF i juli, og har siden handlet mer på linje med NBP-prisen», skriver DNB Markets.

Ettersom denne situasjonen har fortsatt inn i inneværende kvartal er det betydelig nedsiderisiko i DNB Markets' gassprisestimater og konsensus i fjerde kvartal, ifølge meglerhuset.

«Hittil i kvartalet har gassprisene vært 30–50 prosent under våre estimater og 30–40 prosent under konsensus. I fjerde kvartal til dags dato impliserer vår gassprismodell en vektet gjennomsnittspris for NCS-gass på 21 dollar pr mmbtu i fjerde kvartal, ned kraftig fra tredjekvartals 45 dollar pr mmbtu», skriver DNB Markets søndag.

TTF-gass handles i øyeblikket på en pris tilsvarende 28,6 dollar pr. mmbtu, mens NBP-prisen ligger på 20,1 dollar pr. mmbtu.

Viktigere enn noensinne

Som følge av dette mener DNB Markets det er viktigere enn noensinne å følge med på selskapenes komposisjon av gassvolumer fra norsk sokkel. Deres kartlegging av gassflyt viser at Equinor er mest utsatt for PEG med rundt 35 prosent av volum, sammenlignet med rundt 10 prosent for Vår Energi og ingen for Aker BP, noe som forklarer de relativt sterkere prisene Aker BP klarte å oppnå i tredje kvartal.

Når det gjelder ren TTF-eksponering ser Equinor nå ut til å være i en svakere posisjon enn de andre, med bare rundt 35 prosent av gassvolumer som går til TTF-prisede knutepunkter, mot Vår Energi på rundt 70 prosent og Aker BP på rundt 65 prosent. Imidlertid understreker DNB Markets at Equinor gjennom sitt gasshandelssegment jobber aktivt for å tjene på prisforskjeller mellom europeiske knutepunkter.

(TDN Direkt)