<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har tapt Fredriksen-gaven på ett år

Tor Olav Trøim fikk tidenes norske skillsmisseoppgjør da han tok med seg verdier for 2 milliarder fra John Fredriksen. Ett års kursras har rasert hele gaven.

Publisert 6. sep. 2019 kl. 18.36
Oppdatert 6. sep. 2019 klokken 18.36
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 551 ord
STORE TAP: Tor Olav Trøim fikk lite hyggelige beskjeder fra Oslo Børs i går etter at Golar dundret ned i USA onsdag, og Borr kollapset i går etter et allerede historisk stort verdifall. Foto: Eivind Yggeseth

(Denne artikkelen ble først publisert 16. august 2019)

Børsfallet har rammet Tor Olav Trøim knallhardt. På to uker er Golar LNG ned 25 prosent, mens Borr Drilling er ned formidable 50 prosent. Det kommer på toppen av katastrofal kursutvikling i begge selskapene det seneste året.

Tor Olav Trøim har det meste av sine penger i disse to aksjene, og fossblør hver eneste dag aksjene stuper på børsene. 

Hele gaven på to milliarder kroner etter skillsmissen med John Fredriksen, og mer til, har blåst bort på børsene det seneste året.

Fra 2,3 mrd til 600 mill.

To milliarder kroner. Det var gaven Tor Olav Trøim fikk av John Fredriksen på sensommeren 2014. Gaven kom i form av to millioner Seadrill-aksjer og tre millioner Golar LNG-aksjer.

Trøim var flink og smart, og solgte Seadrill-aksjene før kollapsen. Det ga 400 millioner. Men Golar-aksjene som da lå nær 60 dollar på børsen, og hadde en verdi på 1,6 milliarder kroner, beholdt han.

Ikke bare beholdt Trøim Golar-aksjene. Han fylte på med ytterligere en halv million aksjer da kursen falt. Og i fjor vår økte han med ytterligere 1,8 millioner aksjer til mellom 30 og 35 dollar stykket. Totalt investerte Trøim nye 650-700 millioner kroner i Golar slik at samlet innsats var 2,3 milliarder.

I dag har hele Golar-posten hans en verdi på bare 600 millioner - altså mindre enn han har kjøpt Golar-aksjer for etter gaven fra Fredriksen.

Kollaps i Borr

Trøims andre store investering er Borr Drilling. Jackup-selskapet ble etablert av Trøim, og han kom følgelig inn tidlig på relativt lave nivåer, men selskapet har gjort emisjoner, og Trøim har vært opptatt av å vise tro på selskapet. Dertil kjøpte han 750.000 aksjer da Rasmussen Gruppen solgte sine aksjer nærmest på topp i fjor høst til en kurs som tilsvarer 190 kroner.

I går dundret Borr-aksjen ned, og var på ettermiddagen ned hele 15 prosent til 47 kroner på Oslo Børs. 

Bare siden mai har Borr Drilling påført Trøim et verdifall på over 800 millioner kroner, og nær 1,5 milliarder siden toppen.

Markedsaktører som har fulgt Trøim peker på at hans kostpris i Borr er godt over 100 kroner. Da snakker vi om at hele gevinsten på Borr-eventyret er blåst bort, og at Trøim sitter igjen med et netto tap på kanskje godt over 500 millioner kroner.

Det betyr at Trøim har tapt like mye på Borr Drilling som han tjente på sin fantastiske investering i Storebrand.

Hvor mye har han igjen?

Og hva ellers har Trøim? Finansselskapet Avida, men også denne aksjen er markert ned - i størrelsesorden 150 millioner på halvannet år til dagens verdi på 300 millioner. Og 2020 Bulkers, men disse verdiene er små i forhold til tallene i Golar og Borr.

Så er det noe igjen på kistebunnen hos Tor Olav Trøim? Hvis vi skal tro regnestykket Dagens Næringsliv satte opp i februar 2018 da Trøim selv snakket villig om sin suksess, så er det det.

Da ble det konkludert med verdier for 3,5 milliarder kroner inkludert Trøims private eiendommer og bankinnskudd. Det inkluderte den store gevinsten i Storebrand som ble realisert kort tid etter.

Siden dengang har Borr Drilling og Golar LNG skrellet av henholdsvis 1,2 milliarder og 800 millioner. På toppen kommer fallet i Avida, så vi snakker over 2 milliarder i reduserte verdier.

Trøim har også andre investeringer, men ingen som vi er kjent med som har påvirket formuen markant. Trøim besvarte ikke Finansavisen i går.