Slutter i DNB etter uenigheter

Forvalter av DNB Norge, Jarle Sjo, har sagt opp sin stilling i DNB Asset Management på grunn av uenigheter med aksjesjef Knut Johan Hellandsvik om hvordan fondet skal forvaltes.

SAGT OPP: Forvalter Jarle Sjo (51) har sagt opp stillingen som forvalter i DNB Asset Management. Her fra tiden i Odin Forvaltning, rett før han meldte overgang til DNB. Foto: Iván Kverme
Finans

«Det stemmer at jeg har sagt opp i DNB Asset Management. Grunnen er at vi har ulikt syn på hvordan DNB Norge bør forvaltes. Jeg kan dessverre ikke gi ytterligere kommentarer», skriver den profilerte fondsforvalteren Jarle Sjo i en SMS.

En kilde Finansavisen har snakket med, mener at Sjo er blitt «presset ut» av aksjesjef Knut Johan Hellandsvik. Hellandsvik kom til banken fra J.P. Morgan i fjor høst. Han ønsker ikke å kommentere hvorfor Sjo har sagt opp:

«Bekrefter med dette at Jarle Sjo har sagt opp sin stilling i DNB Asset Management. Odd Einar Lillebostad, som har vært medforvalter på DNB Norge siden 2002, tar over hovedansvaret for dette produktet. Han har til sammen over 30 år med forvaltererfaring. Vi kommer uansett til å styrke Norge-teamet videre og er nå på utkikk etter en ny forvalter. Vi takker Jarle for innsatsen og bidrag de siste tre år og ønsker ham lykke til videre. Utover dette har jeg ingen videre kommentar», skriver Hellandsvik i en epost til Finansavisen.

Grunnen er at vi har ulikt syn på hvordan DNB Norge bør forvaltes
Jarle Sjo

Klarte ikke å snu skuten

Sjo har forvaltet DNB Norge og DNB Selektiv siden mai 2016, etter at DNB hentet ham fra Odin Forvaltning. På det tidspunktet hadde DNB Norge hatt flere år bak seg med svak avkastning. Men etter en god start, der fondet slo referanseindeksen i 2016, er fondet blitt slått av referanseindeksen både i 2017 og 2018. Hittil i år er fondets avkastning på 5,2 prosent, mens referanseindeksen er opp 9,6 prosent. Oslo Børs' hovedindeks har steget 11,7 prosent.

DNB Norge er et aktivt forvaltet aksjefond som investerer i selskaper på Oslo Børs, og har rundt 17 milliarder kroner under forvaltning. Fondet er landets største aksjefond som hovedsakelig investerer i aksjer på Oslo Børs, og omtrent dobbelt så stort som nummer to på listen – Storebrand Norge.

Omstridt aksjefond

Før Sjo overtok som hovedforvalter, ble fondet kritisert for å være så passivt forvaltet at det lignet et indeksfond, samtidig som det ble markedsført som et aktivt forvaltet fond, med tilhørende høye gebyrer. Et gruppesøksmål mot banken som har utspilt seg i fire år, skal opp i Høyesterett etter at banken tapte saken i lagmannsretten i sommer.

Men søksmålet har ikke noe med Sjo å gjøre. Mens gruppesøksmålet har pågått, er fondets forvaltere også blitt mer aktive i forvaltningen. Hvis Sjo ble presset ut, slik kilden hevder, kan det ha sammenheng med at Sjo ikke har lykkes med å snu mindreavkastningen i fondet.

TAKKER FOR INNSATSEN: Knut Johan Hellandsvik (49), aksjesjef i DNB Asset Management. Foto: DNB

Fersk aksjesjef

Før Hellandsvik begynte i DNB var han «executive director» i J.P. Morgan i syv år, og delte stillingen som leder for Global Cash Equity i Norden. Han skal ha vært «yndlingsmegleren» til DNBs stjerneforvalter Anders Tandberg-Johansen, som i mange år har levert god avkastning med aksjefondet DNB Teknologi, tidligere DNB Nordic Technology.

Før han begynte i J.P. Morgan var Hellandsvik i Swedbanks corporate-avdeling i to år fra 2009 til 2011, og før det igjen jobbet han mange år i Morgan Stanley.

I oktober 2018, fire måneder etter at Finansavisen skrev om hans ansettelse, publiserte DNB Nyheter en pressemelding om at Hellandsvik fikk jobben. Fungerende divisjonssjef i DNB Asset Management, Ola Melgård, la der vekt på Hellandsviks brede internasjonale erfaring, store kontaktnett og dybdekunnskap.

dnb asset management
jarle sjo
dnb norge
knut johan hellandsvik
startsidenpromo
odd einar lillebostad
Nyheter
Finans