Har nye nordiske navn på blokka

Euronext-sjef Stéphane Boujnah har knapt latt blekket størkne på oppkjøpskontrakten for Oslo Børs VPS. Nå starter jakten for videre nordisk vekst.

FESTKARER: Adm. direktør Håvard S. Abrahamsen på Oslo Børs (t.v.) og Stéphane Boujnah, konsernsjef i Euronext. Foto: Iván Kverme
Finans

I vinter møtte Euronexts franske konsernsjef Stéphane Boujnah norsk presse ikledd formsydd allværsjakke, skyggelue og ransel i det som kan minne mistenkelig om imagebygging under den opphetede kampen om Oslo Børs VPS.

Etter å ha gått seirende ut av sluttspurten med Nasdaq Nordic OMX, overtok Euronext samtlige aksjer i Oslo Børs VPS i midten av juni.

Og etter kun tre måneder har allerede Boujnah lagt planer for de neste stegene i Norden, selv om han har lagt igjen skyggeluen og ranselen hjemme.

– Oslo Børs VPS vil utgjøre 15 prosent av topplinjen i Euronext-konsernet, og vil være den tredje største bidragsyteren. Oslo Børs VPS vil bli en veldig, veldig, veldig viktig del av Euronext, sier Boujnah.

Riktignok utgjør den daglige aksjeomsetningen på Oslo Børs kun drøyt 6 prosent av den samlede omsetningen på Euronexts markedsplasser, som blant annet inkluderer børsene i Amsterdam og Paris.

Bruker Oslo som base

Men Boujnah hevder at Euronext er den største europeiske markedsplassen for verdipapirer, når man ser på antallet noterte aksjer. Euronext-sjefen viser til at børsgrupperingen har 8 milliarder euro i daglig omsetningsvolum, og at Euronext da rager over Oslo Børs’ partner, London Stock Exchange (LSE), og Oslo Børs’ konkurrent, Nasdaq Nordic OMX, og også over Frankfurt.

– Med Oslo Børs VPS har vi en kraftig brekkstang inn i det nordiske markedet, og vi er klare for å vokse videre i Norden. Jeg tror det er nettopp dette noen så, da «noen» plutselig ga oss hard motstand om Oslo Børs VPS, sier Boujnah.

– Veksten kan komme i de andre nordiske landene, og med utvidet produkttilbud. Og vi kan både tenke oss å vokse organisk ut i fra Oslo, og vi kan tenke oss nye oppkjøp.

Har liste med navn

– Og når det kommer til mulig oppkjøp i Norden, analyserer vi nå ulike situasjoner i regionen, sier Boujnah.

– Og med «situasjoner» mener du?

– Da tenker jeg naturligvis på konkrete aktører som kan være aktuelle i vår portefølje, og som kan styrke og øke vår posisjon i Norden, sier Boujnah, men han vil hverken si navn på de ulike «situasjonene», hvor de holder til eller hvilket produktsegment aktørene jobber med.

Føderale Euronext

– Vår konsernstruktur passer ypperlig for lokale, selvstendige markedsplasser. Vi har en desentralisert modell, sier Boujnah.

Tirsdag ettermiddag holdt han et innlegg på et av Oslo Børs’ jubileumsarrangementer. Boujnah snakket da til det han kalte «venner av Oslo Børs», og smurte på for å overbevise publikum om at Oslo Børs’ identitet ville bestå:

– Vi er en føderal organisasjon, men jeg har anbefalt å ikke bruke ordet «føderal» i Norge, sa han blant annet, til stor latter fra salen.

Overfor Finansavisen understreket han at han mente at hans poeng var Euronexts desentraliserte modell. Dog verner han ikke alle arbeidstagerne ved Oslo Børs VPS:

– Vi er som en føderal stat der vi har samlet alle felles funksjoner på ett sted, slik som IT-utviklere, sier Boujnah.

Han mener at det norske aksjemarkedet kan vente seg et big bang når Oslo Børs går over fra LSEs handelssystem til Euronexts eget:

– Da vil norske aksjeforvaltere og investorer få tilgang til 40.000 noterte aksjer i Europa, sier Boujnah.

– Og når kommer dette store smellet?

– Det vil jeg ikke sette en dato på, men vi regner med at det er innen 18 måneder, sier Boujnah.

Flere noteringer til Oslo

– Vi vil øke antallet utenlandske noteringer på Oslo Børs. Det vil i fremtiden være mer naturlig at et islandsk selskap, som underleverandøren til fiskeindustrien, Marel, lar seg notere på Oslo Børs fremfor Amsterdam-børsen, der Marel ble sekundærlistet i sommer, sier Boujnah.

Han forklarer at Marels hovedmotivasjon var kapitalen som flommer gjennom Euronext.

– Selskaper som er notert på Euronext-børsene har tilgang til den største kapitalbasen i Europa. Det vil bli et big bang også for norske selskaper når vi får overført Oslo Børs fra handelssystemene til LSE over på vårt handelssystem.

oslo børs vps holding
euronext
stéphane boujnah
startsidenpromo
Nyheter
Finans