Sats-prising kan få utfordring

FSNs treningskjede Fitness World skal selges. Det kan utfordre Altors børsnotering av Sats.

EIER: Toppsjef Frode Strand-Nielsen i FSN Capital eier Fitness World i Danmark. Foto: Eivind Yggeseth
Finans

I slutten av september meldte treningskjeden Sats at den setter kurs mot en børsnotering i fjerde kvartal. I presentasjonene som sendes til de største investorene i landet, prises Sats til mellom 4,6 og 5,8 milliarder kroner.

Men mye tyder på at dagens eiere, PE-fondet Altor, danske Tryghedsgruppen og en rekke mindre aksjonærer, kan få utfordringer med å oppnå den prisingen. For når ABG Sundal Collier, Carnegie og Kepler Cheuvreux skal selge inn Sats til nordiske fondsforvaltere, kan de risikere å få konkurranse fra en annen skandinavisk treningskjede som også er til salgs.

Basert på flere artikler i den danske avisen Børsen tidligere i år, samt andre kilder Finansavisen har vært i kontakt med, er det rimelig å anta at den danske Sats-konkurrenten Fitness World også er i spill.

Og det skal ikke være snakk om mye tid før det faller en avgjørelse i salget av Fitness World.

De nåværende eierne av Fitness World, med den norske PE-forvalteren FSN i spissen, har etter sigende engasjert den amerikanske investeringsbanken Harris Williams for å hjelpe til med at det skal skje.

Tause eiere

Og ifølge danske Børsen har FSN Capital valgt Harris Williams til å undersøke mulighetene for enten å selge eller børsnotere selskapet.

Finansavisen har i en drøy uke forsøkt å få Thomas Broe-Andersen, partner i FSN og styreleder i Fitness World, i tale. Han er svært ordknapp når Finansavisen endelig kommer i kontakt med ham, og Broe-Andersen vil ikke bekrefte at Fitness World snart kan komme på nye hender.

Fitness World driver mer enn 180 sentre fordelt over hele Danmark og har mer enn 450.000 medlemmer.

Omsetningen steg i det seneste offentlige regnskapsåret, 2017, til over 1,2 milliarder danske kroner. Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) rundet 250 millioner danske kroner.

Tidligere har Fitness World kjøpt noen enkelte treningssentre av rivalen Sats i Danmark, som i fjor kjøpte seg tilbake i det danske markedet. Sats kjøpte da skrantende Fitness DK av Parken Sport & Entertainment.

LANG PLANLEGGING: «Vi ser for oss en partiell exit i form av børsnotering i slutten av 2019 eller i 2020,» uttalte styreleder Hugo Maurstad i SatsElixia til Finansavisen i april 2018. Foto: Iván Kverme

Erfaring med fitness

Med valget av Harris Williams har FSN utpekt en rådgiver som tidligere har vist seg i stand til å selge treningskjeder globalt. I 2016 var Harris Williams rådgiver da Fitness First ble solgt til DW Sports, som den tidligere engelske fotballspilleren Dave Whelan eier.

Året etter rådga investeringsbanken Pure Gym da den britiske treningskjeden ble solgt til Leonard Green & Partners fra Los Angeles, ifølge Financial Times til en pris rundt 4 milliarder danske kroner.

Flere kilder som danske Børsen har vært i kontakt med, vurderte at Fitness World før i år kunne ha en verdi på rundt 3 milliarder danske kroner. Med dagens kurs er dette rundt 4 milliarder norske kroner.

Parløp med Lego

FSN kjøpte Fitness World for et milliardbeløp av gründeren Henrik Rossing i 2015.

Siden har Lego-fondet Kirkbi også kjøpt seg inn. Det skjedde da selskapet kjøpte 64 prosent av aksjene i Fitness World av FSN i 2017 i en utradisjonell avtale.

Kirkbis investering er gjort med preferanseaksjer, som sikrer selskapet den første del av avkastningen, men ingen innflytelse i styrerommet.

FSN sitter fortsatt på en minoritetspost, men også med beslutningsmyndigheten i Fitness World.

Henrik Rossing, som er kjent for å holde seg utenfor offentlig søkelys, sitter fremdeles på en minoritetspost i Fitness World.

Rossing eier i dag mellom 15 og 20 prosent av Fitness World, fremgår det av selskapsregisteret, og vil igjen kunne tjene et tresifret millionbeløp dersom treningskjeden blir solgt.

sats
børsnotering
altor
fsn capital
fitness world
startsidenpromo
Nyheter
Finans