Katapult Ocean skal starte fond nummer to: – Vi skal både tjene penger og redde verden

I januar lukket Katapult Ocean sitt første fond på 35 millioner kroner. Nå jakter selskapet nye 50 millioner kroner for å løse havets utfordringer.

DIVERSIFISERING: Daglig leder Maren Hjort Bauer og hennes team i Katapult Ocean har analysert 1.100 selskaper og snart valgt ut 24 selskaper å investere i. Foto: Eivind Yggeseth

For 1,5 år siden lanserte Tharald Nustad, Haakon E. Brunell, Anders H. Lier og Maren Hjorth Bauer Katapult Ocean. Selskapet skal både investere i og støtte oppstartselskaper som jobber med å løse havets utfordringer.

– Vi skal både tjene penger og redde verden. Vi skal bidra til et friskere hav, samtidig som vi skal generere en konkurransedyktig finansiell avkastning, sier daglig leder og medgründer Maren Hjorth Bauer.

I januar i år hentet Katapult Ocean 35 millioner kroner til sitt første fond, hvor blant andre GC Rieber, Tom Erik Klaveness, Christian Oldendorff og Stena AB tegnet seg.

– Vi har til nå analysert mer enn 1.100 selskaper. I januar investerte vi i 11 av dem, og i løpet av de neste månedene skal vi gjøre 13 investeringer til, sier Hjorth Bauer.

Nytt fond

Nå jobber Katapult Ocean med å hente minst 50 millioner kroner til et nytt fond, hvor allerede GC Rieber har besluttet å investere.

– De neste ukene skal vi velge ut ytterligere 13 selskaper som vi skal investere i. Gjennom akseleratorprogrammet tilbyr vi en investering fra 150.000 dollar i hvert selskap. Videre inviterer vi selskapene til Oslo, hvor de blir med på et 12-ukers intensivt program, der vi jobber tett med dem, sier Hjorth Bauer, og legger til:

– En stor del av rekrutteringen til Katapult Oceans økosystem har skjedd gjennom mitt McKinsey-nettverk. Vi har også bygget opp et globalt mentornettverk på over hundre personer som støtter oss.

HjortBauer trekker frem at et tett samarbeid med gründerne er med på å redusere risikoen for investeringene.

– Levetiden på fondet vårt er syv år, med en mulighet for tre års forlengelse. I gjennomsnitt vil vi nok eie et selskap i rundt fem år, sier hun.

Satser på innovasjon

Fra Bergen styrer GC Rieber-konsernet verdier for flere milliarder kroner innen industri, shipping og eiendom.

FREMTIDSRETTET: Finansdirektør Pål Selvik i GC Rieber ønsker å flytte litt kapital fra klassisk industri til innovasjonsprosjekter. Foto: GC Rieber

– Hvorfor har dere investert i Katapult Ocean?

– Vi ble imponert over teamet som står bak selskapet og de har fått til mye på kort tid. Et av våre datterselskaper har utviklet Marin Klynge på Marineholmen i Bergen og der gror det frem en rekke interessante forskningsprosjekter, så vi synes det maritime temaet er spennende og fremtidsrettet. Videre er det ikke til å legge skjul på at det kan være fornuftig å flytte litt kapital fra klassisk industri til innovasjonsprosjekter, og således kan Katapult Ocean være en god match, sier finansdirektør Pål Selvik i GC Rieber.

Han ønsker ikke å kommentere hvor mye selskapet har investert i Katapult Ocean.

Eksisterende teknologi

Bakgrunnen for å starte Katapult Ocean var ifølge Hjorth Bauer at 70 prosent av verdens areal består av hav og vi daglig hører om utfordringene i havet.

– Det ser vi på som en god forretningsmulighet. Vi må løse utfordringene i havet gjennom å bruke teknologi og de flinkeste menneskene. Katapult Ocean investerer blant annet i selskaper som gjør oppdrettsnæringen mer bærekraftig, bekjemper illegal fiske, elektrifiserer båter, reduserer utslipp i shippingindustrien og sørge for bedre håndtering av avfall som kan havne i havet, sier hun, og legger til:

– Vi mener det ligger et stort potensial i å bruke eksisterende teknologi fra andre industrier for å løse utfordringene i havet.