Norges største investorer i gigantisk PE-svindel

Grieg Investor er rådgiver til Norges rikeste familier, pensjonskasser og stiftelser. Nå risikeres tap etter at pengene ble satset på svindelavslørte Abraaj Group.

STYGG SAK: Styreleder Stig Grimsgaard Andersen (t.h.) i Grieg Investor bekrefter at selskapet har måttet iverksette tiltak etter at kundenes penger i PE-kjempen Abraaj Group er brukt i bedrageri som hittil har resultert i arrestasjoner, tiltaler og bøter på nær 3 milliarder kroner. Foto: Iván Kverme
Finans

Kunder hos Formuesforvalter Grieg Investor frykter for pengene sine. Det handler om noen av Norges rikeste familier, om de største pensjonskassene og om store stiftelser. Totalt har Griegs kunder 65 milliarder kroner til forvaltning.

Store pengesummer kan nå være tapt etter at kunder etter vurdering fra Grieg Investor har satset på den Dubai-baserte PE-giganten Abraaj Group.

Det har vært problemer, og vi har iverksatt tiltak
Stig Grimsgaard Andersen, styreleder

PE-giganten har vært enormt store innen grønne investeringer og investeringer i fremvoksende markeder (emerging markets red. anm), men Dubais Økokrim ga dem i sommer en bot på nær 3 milliarder dollar for bedrageri.

BESØKTE KRONPRINSPARET: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tok imot Arif Naqvi fra Abraaj Group i forbindelse med at kronprinsparet holdt middag for "Business for Peace Honorees Dinner" på Skaugum i mai 2016. Foto: NTB Scanpix

Styresak

Nå viser det seg at bedrageriet også rammer Norge i form av kundene til Grieg Investor.

Dette er håndtert som en orienteringssak i styret
Stig Grimsgaard Andersen, styreleder

– Det har vært problemer, og vi har iverksatt tiltak. Jeg ønsker imidlertid ikke å gå i detalj om disse, sier Stig Grimsgaard Andersen i Grieg Investor overfor Finansavisen.

Han sitter som styreleder i Grieg Investor i form av å være gift med Grieg-eier Elisabeth Grieg.

Grimsgaard Andersen bekrefter også at saken ikke bare har vært håndtert av administrasjonen i selskapet, men løftet helt opp på styrenivå i Grieg Investor.

– Dette er håndtert som en orienteringssak i styret, sier Grimsgaard Andersen.

Abraaj Group hadde flere av verdens største institusjonelle investorer på eiersiden, deriblant Microsoft-gründer Bill Gates' Gates Foundation. Det var Gates og flere andre partnere som i fjor igangsatte etterforskning for å avdekke misbruk av investorenes penger.

AVSLØRT: Abraaj-gründer Arif Naqvi er tiltalt i USA for å ha beordret å bruke investorenes penger til å dekke driftskostnadene i Abraaj samt for personlig misbruk av 250 millioner dollar. Foto: NTB Scanpix

Gjorde Abraaj-vurdering

Adm. direktør Tiril Jakobsen i Grieg Investor skriver følgende i en orientering om saken til Finansavisen:

«I 2013 ble vi kontaktet av en kunde som var opptatt av impact-investeringer, og bedt om å gjøre en vurdering av Abraaj, som Gates Foundation og en rekke anerkjente, internasjonale investorer hadde investert i.»

Jakobsen nekter å svare på hva Griegs vurderingen av Abraaj konkluderte med.

Kilder opplyser til Finansavisen at Abraaj ikke var et selskap hvem som helst stor investor kunne investere hos. Man måtte være stor. Grieg Investor, som frontet for flere av Norges største institusjonelle investorer, hadde da en størrelse som var stor nok selv for Abraaj.

Etter at det i januar 2018 ble avdekket en rekke mislighold i Abraaj, har den finansielle utviklingen på disse investeringene dessverre vært negativ
Tiril Jakobsen, adm. direktør

I 2016 ansatte Grieg Investor i tillegg en senioranalytiker fra nettopp Abraaj Group. Grieg ga henne ansvar for «impactinvesteringer», eller bærekraftsinvesteringer/ESG. Kilder opplyser til Finansavisen at dette skulle gi Grieg-kundene bedre tilgang til Abraajs grønne investeringer.

TAUS OM KONKLUSJON: Adm. direktør Tiril Jakobsen i Grieg Investor bekrefter at selskapet gjorde en vurdering av Abraaj Group, men at investeringene nå har en negativ utvikling. Foto: Grieg Investor

Fengslet for svindel

Jakobsen avviser dog at båndet til Abraaj var motivet for ansettelsen.

«Marte ble ansatt for å styrke vår satsning på ansvarlige og bærekraftige investeringer i forvaltningen. Grønne investeringer er et av flere områder som faller innenfor disse investeringskategoriene.», skriver Jakobsen.

Jakobsen skriver videre:

«Etter at det i januar 2018 ble avdekket en rekke mislighold i Abraaj, har den finansielle utviklingen på disse investeringene dessverre vært negativ. Flere av lederne i Abraaj er fengslet for svindel, og noen av de største institusjonelle investorene har tatt initiativ til å restrukturere fondet, som i mai i år ble overtatt av PE-selskapet TPG. Impact-investeringer er av karakter svært langsiktige, og videreføres i TPG.»

Kilder opplyser til Finansavisen at flere av kundene naturlig nok har vært bekymret for investeringene i Abraaj, men Jakobsen avviser at Grieg Investor har klagesaker fra kunder.

Jakobsen vil ikke si noe om hvor mye Grieg-kundene har investert i Abraaj, men antyder indirekte 65 millioner kroner uten å ville kommentere tallet direkte.

Tok investorenes penger

Abraaj er blitt likvidert som følge av bedrageriavsløringene. Selskapet ble startet med en kapital på bare 3 millioner dollar tilbake i 2002, men vokste enormt. I april 2015 hentet de inn 990 millioner dollar til et Sub-Shara-fond, deres tredje fond i denne regionen og kun fire måneder senere hentet de 375 millioner dollar til et Nord-Afrika-fond.

Ett år senere hentet de 526 millioner dollar til et Tyrkia-fond, og i tillegg lanserte de et helsefond på én milliard dollar rettet mot middel- og lavinntektsområder syd i Afrika og i Syd-Asia.

Etterforskningen fra 2018 resulterte i at både finansdirektør og toppsjef måtte gå, og selskapet rapporterte tap på 188 millioner dollar på ni måneder som endte i mars 2019 med en gjeld på 1,1 milliarder dollar. Rett etterpå ble en tredje direktør arrestert.

Dubais Økokrim ga i sommer Abraaj en bot på 315 millioner dollar for misbruk av investorpenger til dekning av driftskostnader samt å drive uautoriserte aktiviteter.

Skandalen har også rammet gründeren selv. Amerikanske påtalemyndigheter tiltalte i sommer Arif Naqvi og andre Abraaj-topper. Amerikanerne hevder at Naqvi instruerte ledelsen til å bruker investorenes penger til å dekke lønnsutbetalinger og finanskostnader hos PE-selskapet selv i tillegg til personlig å ha misbrukt mer enn 250 millioner dollar.