ABG håper på heftig 2019-avslutning

Ordreboken hos ABG Sundal Collier gir sjefen troen på at 2019 blir et sterkt inntektsår, til tross for at året startet svært tregt.

EQT-redning: ABG Sundal Collier og adm. direktør Jonas Ström (t.h.) kan glede seg over at én måned i tredje kvartal ble svært innbringende. Her med finansdirektør Geir B. Olsen (t.v.). Foto: Brian Cliff Olguin

– Etter årets første ni måneder ligger vi inntektsmessig foran tilsvarende periode i fjor. Vi har tatt igjen det tapte fra begynnelsen av året, og dersom børsmarkedene lar oss ekspedere de dealene vi nå har på blokka, blir 2019 et veldig god år, sier adm. direktør i ABG Sundal Collier, Johan Ström.

Han understreker at han ikke har noen krystallkule, men han viser blant annet til at VIX-indeksen er under terskelnivået på 20. 

Det vil normalt tilsi «at det er mulig å sette dealer», ifølge Ström.

– Kvaliteten på ordreboken gjør meg til optimist for resten av året.

Selger bare råd

Når Ström møter aksjonærer og analytikere onsdag morgen er det som en av de første i høstens rapporteringssesong. Uten stor konkurranse fra andre børsnoterte selskaper trekker ABG-presentasjonen flere tilhørere enn normalt. Og Ström er ikke redd for bruke anledningen til å si at det «å skryte er en del av min stillingsbeskrivelse, men rapporten for tredje kvartal er ikke skryt, det er fakta».

For en knapp måned siden var ABG en av ni tilretteleggere, og den eneste nordiske uavhengige investeringsbanken, da den svenske PE-forvalteren EQT ble børsnotert i Stockholm:

– Man kan jo trygt si at EQT er en profesjonell innkjøper av denne typen finansielle tjenester. Vi var den eneste nordiske investeringsbanken uten egen utlånsbalanse, eller andre typer banktjenester, og det eneste vi selger er vår rendyrkede rådgivning til våre klienter. Derfor mener jeg at EQT-transaksjonen er symbolsk viktig for oss og viser at vi har kommet oss opp på radaren i Sverige.

EQT-noteringen til 13,5 milliarder svenske kroner er den største svenske børsnoteringen i dette tiåret.

Og med honorarer derfra ligger ABGs svenske kontor for første gang an til å vinne den interne ABG-kampen.

– Ja, vårt svenske kontor ligger pr. september 2 millioner kroner foran vårt Oslo-kontor. Kundelisten her i Oslo tilsier at 2019-vinneren vil bli Oslo som normalt, men konkurransen gleder meg og det viktigste er at vi nå er den eneste nordiske investeringsbanken med to lønnsomme kontorer.

Burde gått til frisøren

– To menn med stygge frisyrer, én med Boris som fornavn og én som heter Donald, kan ødelegge mye, sier Ström når han skal advare om at finansmarkedenes idyll fort kan bli blåst på havet.

Han mener med sine forbehold at det er gode utsikter for utbytter fra ABG for 2019. Pr. tredje kvartal foreslår styret et utbytte pr. aksje på 17 øre. Onsdag siger ABG-aksjen godt 4,4 prosent, og aksjekursen tar da igjen noe av fallet i år. På det verste har ABG-aksjen hatt et fall på 30 prosent i år.

ABG Sundal Collier 

(Mill. kr)3. kv./193. kv./18
Driftsinntekter271229
Driftsresultat5210
Resultat før skatt4933
Resultat etter skatt3625