Female Invest når tusenvis av kvinner som vil investere

Female Invest er et investeringsnettverk for kvinner som på kort tid har tatt Danmark med storm. Nå skal resten av Skandinavia erobres.

UTSOLGT: Female Invest trekker fulle hus på sine arrangementer rettet mot kvinner. Her ved gründerne Emma Bitz (t.v.) og Anna-Sophie Hartvigsen.  Foto: Kenneth Stjernegaard

Som 19-åring, uten forhåndskunnskaper eller noen til å hjelpe seg, startet Anna-Sophie Hartvigsen (24) å investere i aksjer for å unngå at hardt opptjente midler skulle bli spist opp av inflasjon.

Erfaringene den danske økonomistudenten gjorde seg som ensom kvinne i et mannsdominert finansunivers, skulle få år senere bidra til å inspirere tusenvis av danske kvinner til å jakte avkastning på sparepengene sine, eller forfølge karrierer i finans.

– På Copenhagen Business School møtte jeg Emma Bitz. Hun jobbet som aksjemegler hos Nordea ved siden av studiene og hadde samme opplevelse som meg. Vi savnet et fellesskap for kvinner og tenkte at andre kvinner måtte føle som oss, forteller Hartvigsen til Finansavisen.

Sammen etablerte de derfor Female Invest, et investeringsnettverk for kvinner.

Foruten Hartvigsen, sjef for partnerskap, og Bitz, som er daglig leder, består teamet av ytterligere fire kvinner tidlig i 20-årene. Både med og uten finansbakgrunn.

Finansiell likestilling

– Vårt hovedmål er å engasjere flere kvinner i verden med investeringer fordi vi ser at kvinner henger etter finansielt, sier Hartvigsen.

I Danmark er kun 30 prosent av aksjeverdiene eid av kvinner, mens det i Norge er enda skjevere. Her eier kvinnene rundt 20 prosent, viser en undersøkelse Menon Economics har utført for DNB.

– Å promotere finansiell likestilling mellom kjønnene er utrolig viktig for oss, fortsetter Hartvigsen.

– Min personlige motivasjon er å vise kvinner at investering kan være gøy og at de lett kan gjøre det selv. 

Utsolgt

For å få frem budskapet, arrangerer Hartvigsen og teamet eventer med forskjellige temaer innen finans. Disse har blitt svært populære blant kvinner i alle aldre og fra ulike bakgrunner.

– Vi ble helt «blown away» da det viste seg at så mange kvinner i Danmark er interessert i finans og investeringer. At alle eventene våre skulle bli utsolgt kom som en stor overraskelse, sier hun.

Siden oppstarten i 2017 har mer enn 15.000 kvinner vært på eventer i regi av Female Invest.

De har også utgitt en bok om investeringer, samt nylig lansert et godt mottatt medlemskap. For å nå ut til enda flere, blir det neste å tilby webinarer.

(Artikkelen fortsetter under bildet). 

ROLLEMODELLER: Emma Bitz (t.v.) og Anna-Sophie Hartvigsen ønsker å inspirere kvinner til å starte med investeringer. Foto: Kenneth Stjernegaard.

Savner rollemodeller

– Hvorfor er det så få kvinner som investerer i aksjer?

– For det første tror jeg kvinner har en oppfatning om at en må være en ekspert for å gjøre det, og de føler nok derfor at de ikke vet nok. Vi vil vise at det ikke er sant. 

Kombinert med at finans fortsatt er et svært mannsdominert område, tror Hartvigsen at mange kvinner ikke kjenner at de hører til. I tillegg er de gjerne mer risikoaverse.

– Når vi spør hvorfor de ikke investerer, er svaret ofte at de er usikre. Det er interessant når vi ser hvordan kvinnelige investorer gjerne får høyere avkastning enn menn, mener hun.

– De tar litt mindre risiko, men ender opp med høyere avkastning til slutt.

Et annet moment er mangelen på kvinner i bransjen å se opp til.

– Kvinner liker å ha kvinnelige rollemodeller, sier hun, og tror nettopp det er en av årsakene til at Female Invest har lyktes så godt.

– I tillegg snakker vi et forståelig språk uten bruk av avansert fagterminologi. Jeg tror kommunikasjon er undervurdert i disse sammenhengene. Å være tilnærmelige og å bruke et normalt språk er viktig.

Karrierehjelp

Hovedformålet er å lære kvinner å investere. Et annet fokus er å hjelpe dem å skape karrierer i finans. Ifølge Hartvigsen har de allerede fått tilbakemeldinger om at det har lyktes.

For tre uker siden deltok de på en middag i regi av den amerikanske storbanken JP Morgan.

Da kom én bort og fortalte at det var Female Invest som hadde gitt henne selvtilliten til å forfølge en jobb i finans, som hun nå stortrivdes i.

I tillegg til kvinner, har Female Invest fått napp hos partnere i form av banker og finansinstitusjoner. Listen med partnere teller nå rundt 30 banker.

Forretningsmodellen går ut på at partnerne tar kostnadene med eventene. Samtidig som det holder inngangspengene nede på et symbolsk nivå, får partnerne profilert seg selv. Både mot potensielle kunder og fremtidige arbeidstakere.

– Det er et viktig poeng at det ikke bare er kvinner som støtter oss, men også industrien. Målgruppen vi når, har de jaktet på i flere år uten å lykkes, fastslår Hartvigsen.

Ekspanderer

Problemet med finansiell ulikhet mellom kjønnene er ikke unikt for Danmark, så nå har nettverket besluttet å «å løse det så mange steder som mulig».

– Nå ekspanderer vi i Skandinavia, med Oslo som første stopp. Vi håper å bli «the go to place» for kvinner som ønsker å lære om finans i fremtiden, sier Hartvigsen.

7. november kommer de ambisiøse danskene til Oslo for å inspirere norske kvinner. Med seg på scenen får de Nordeas topprangerte rigganalytiker Janne Kvernland.

– Hvor er dere om fem år?

– Da håper jeg vi er det største investeringsnettverket i Skandinavia rettet mot kvinner. Vi er allerede størst i Danmark, så det er veldig realistisk.