Svakt fra HSBC

I tredje kvartal tjente HSBC 18 prosent mindre enn et år tidligere. Det skuffende resultatet sendte aksjekursen hodestups.

SLITER: HSBCs hovedkontor i London. Foto: NTB Scanpix
Finans

HSBCs aksjekurs hadde mandag ettermiddag kl. halv fire falt 3,9 prosent etter at Europas største långiver la frem skuffende tall for tredje kvartal. Resultatet før skatt ble 18 prosent mindre enn for et år siden, mens topplinjen – justert for forsikringsvirksomhetens utbetalinger – var ned med 3 prosent.

Verre enn ventet

Justert for enkelte ekstraordinære poster svekket bunnlinjen seg med 12 prosent, mens analytikerne hadde ventet et fall på elleve prosent.

HSBC får mesteparten av sine inntekter fra Asia, som rammes av handelskrigen med USA, omfattende demonstrasjoner i Hong Kong og økonomisk oppbremsing. Banken klarte likevel å løfte områdets inntjening med 4 prosent.

Lang verre gikk det i Europa, hvor et justert overskudd på 812 millioner dollar i fjorårets tredje kvartal stupte til skarve 52 millioner dollar. Bare i Latin-Amerika var lønnsomheten lavere.

Er ikke fornøyd

Ledelsen kommenterte i en pressemelding at flere av virksomhetene i kontinentaleuropa, Storbritannia og USA slettes ikke leverer akseptabel lønnsomhet.

«Våre tidligere planer er ikke lenger tilstrekkelige til å bedre disse virksomhetenes resultater, gitt de verre utsiktene for inntektsveksten,» skriver banken.

«Derfor fremskynder vi planene om å omdanne dem og flytte kapital til muligheter som tilbyr høyere vekst og avkastning.»

For øvrig var avkastningen på HSBCs egenkapital, ekskludert immaterielle eiendeler, bare 6,4 prosent i tredje kvartal. For bare et år siden var nivået 10,9 prosent.

HSBC Holdings

(Mill. dollar)

3. kv./19

3. kv./18

Rentenetto

7568

7680

Sum inntekter

17120

16597

Resultat før utlånstap

5208

5832

Resultat før skatt

4837

5922

hsbc
3. kvartal
Nyheter
Finans
Børs