Slyngstad: – Symbolsk å velge den dagen, ja

Det var litt symbolsk å velge den dagen Oljefondet passerte 10.000 milliarder kroner, sier Yngve Slyngstad om sin oppsigelse som NBIM-sjef.

GÅR AV: Yngve Slyngstad slutter som sjef i Norges Bank Investment Management, forvalter av Oljefondet, trolig til våren. Foto: Eivind Yggeseth
Finans

Yngve Slyngstad sa opp jobben som sjef for Norges Bank Investment Management (NBIM) fredag, samme dag som Oljefondet første gang passerte 10.000 milliarder kroner.

– Hvor utløsende var de 10 billionene?

– Man må finne et riktig tidspunkt, og riktig tidspunkt er på mange måter tilfeldig, sier Slyngstad.

– Det er mange ting som har endret seg i fondet over lengre tid. Jeg har vært i fondet veldig lenge, og i rollen som leder i snart 12 år. Det er et passende tidspunkt av mange grunner. Men akkurat dette: det var litt symbolsk å velge den dagen, ja.

Slyngstad blir 57 år på søndag. Han ble sjef for NBIM 1. januar 2008.

Ny sjef bør forstå norsk

– Øystein Olsen, da Slyngstad startet som leder var han fortsatt en ganske ung mann. Nå er han mer middeladrende. Ser du etter en på hans alder da, eller en på hans alder nå?

– Alder ingen hindring, har jeg lyst å si, sier sentralbanksjef Olsen (født 1952).

– Vi har overhodet ikke begynt å tenke på alder. Det er vel en grense for alt, aldersmessig, når det kommer til modenhet, men det er altfor tidlig å være mer spesifikk enn det.

Det vil ikke være noe krav til den nye sjefen å være norsk, ifølge Olsen.

– Norsk språk er ikke et strikt kriterium. Men personen bør definitivt være kjent med og ha gode kunnskaper om samfunnet vårt.  Han eller hun bør være i stand til å snakke norsk, eller i det minste skandinavisk.

Forvaltningsskompetanse, lederkompetanse og forståelse for Oljefondets betydning for norsk økonomi er blant kriteriene for nye leder som Olsen nevner.

– Men vi har ikke en klar stillingsbeskrivelse ennå.

Slyngstad har vært en tydelig leder for Norges Bank Investment Management, som under hans ledelse har utviklet en ledende og global forvaltningsorganisasjon, ifølge Olsen.

– Etter at den nye lederen har tiltrådt, vil Yngve Slyngstad fortsette i fondet, med base i London. Han vil blant annet ha særskilt ansvar for å bygge opp det nye investeringsområdet infrastruktur for fornybar energi.

Antyder beslutning til våren

Slyngstad skal fortsatt være sjef for Oljefondet «en god stund», til den nye sjefen er på plass, fastslår Olsen.

– Hva er en god stund? Er det noen dato for når Slyngstad slutter som leder?

– Det skjer viktige ting med fondet. Det er viktig med kontinuitet. Vi er på mange måter ved et veiskille, med ny styringsstruktur. Vi sparker igang ny strategiplan nå, sier Olsen.

– Vi får et nytt styre fra og med årsskiftet. Det vil helt sikkert være et nytt hovedstyre som ansetter en ny leder av Norges Bank Investment Management. Vi ser nok våren, tenker jeg. Men vi skal bruke den tiden det tar for å finne en ny, kvalifisert leder for Oljefondet.

Vi ser nok våren, tenker jeg
Øystein Olsen, omtidspunktet for beslutning om ny leder av Oljefondet
yngve slyngstad
øystein olsen
nbim
oljefondet
Nyheter
Finans