Alle Nordeas piler peker på aksjekjøp

–Minste motstands vei er opp, sier Leif-Rune Rein i Nordea Liv, etter å ha vært nøytral til aksjer under hele oppgangen i år.

OPTIMIST IGJEN: Leif-Rune Rein, Nordea Liv. Foto: Eivind Yggeseth
Finans

Det er ikke måte på hvor mange gode argumenter investeringsstrategene i Nordea har for å kjøpe aksjer nå:

* Sentralbankene er hjelpsomme. 

* Politisk risiko knyttet til brexit og handelskrig har falt. 

* Vekstindikatorene har stabilisert seg. 

* Inntjeningen i bedriftene er samlet sett bedre enn sitt rykte. 

* Investorene er pessimistiske i utgangspunktet.

* Børsen går nå inn i en sesongmessig god periode.

* Det er mangel på gode alternativer.

* Aksjemarkedene ser ut til å bryte gjennom viktige motstandsnivåer.

– Fortsatt svingninger

– Peker alle piler på aksjekjøp, i alle fall i noen grad?

– I noen grad gjør de nok det, sier Leif-Rune Rein, investeringsdirektør i Nordea Liv.

– Men at det fortsatt blir svingninger, det er sikkert. Det er ikke lengre siden enn i begynnelsen av måneden at det så dårligere ut. Markedet vil bli påvirket av nye tweets, men myndighetene har for alvor begynt å støtte opp. Man vet aldri hvor lange slike bets blir, men nå er minste motstands vei opp.

Dermed har Nordea overvekt for første gang siden desember i fjor, da markedene hadde vært gjennom en tøff høst knyttet til frykt for handelskrig og lavere vekst. Aksjemarkedene snudde opp fra januar, men da hadde Nordea nedjustert til nøytral.

– Vi har vært fullinvesterte gjennom vår nøytralvekt. Vi hadde heldigvis ikke undervekt. Men outperformance-messig har ikke det vært noen höjdare, sier Rein.

Hovedindeksen ved Oslo Børs er opp 12,4 prosent i år, mens S&P 500-indeksen i USA har steget 20,7 prosent (begge målt i lokal valuta).

Fed i ventemodus

Federal Reserve senket onsdag renten for tredje gang i år, men stiller seg nå mer avventende til om det kommer nytt rentekutt i desember.

– Det er for så vidt fint, hvis økonomien er slik at nytt rentekutt ikke er nødvendig, sier Rein.

Effekten av de pengepolitiske stimulansene vil komme til syne i makrotallene fremover, tror Nordea.  Risikoen er at hvis de negative effektene på husholdningene og bedriftene er større enn antatt og svekkelsen i industrisektoren vedvarer, så vil tjenestesektoren følge etter og gi et større økonomisk tilbakeslag. Men det er altså ikke dette Rein tror mest på.

Det har vært optimisme knyttet til kunngjøring av en såkalt Fase 1-avtale mellom Kina og USA, om økt import til Kina fra USA i bytte mot mindre opptrapping av toll.

– Risikoen for det motsatte er blitt lavere. Men hvordan veien dit blir vet vi ikke. Senest i dag sier Kina at det kan bli vanskelig å inngå en langsiktig handelsavtale med Trump, sier Rein.

Selv helt uten noen handelsavtale er det begrenset hvor mye børsen vil falle, tror han.

Foretrekker Norge

I USA har de selskapene som har levert resultater for tredje kvartal slått estimatene med rundt 4 prosent. I Europa er resultatene så langt noe svakere. 

At estimatene blir slått er ikke i seg selv et helt ukjent fenomen, men Nordea mener inntjeningen samlet er mindre dårlig enn fryktet.

Nordea jekker Japan opp fra undervekt til nøytralvekt, og tar i stedet fremvoksende markedet ned til undervekt fra nøytralvekt. Det er også ment som en hedge dersom børsene skulle falle.

Den regionale overvekten er konsentrert om Norge, som i forrige måned. 

«Norske aksjer har lenge hatt en svak utvikling i forhold til fundamentale faktorer som oljepris, kronekurs og økonomisk vekst. Med spenningene i Midtøsten og med droneangrepene i Saudi-Arabia friskt i minne tror vi oppsiden for oljeprisen er større enn nedsiden,» skriver Nordea.

leif-rune rein
nordea liv
donald trump
inntjening
handelskrig
brent-olje
oslo børs
Nyheter
Finans