Solberg bekrefter mye av gjelden

Henning Solberg har tidligere slått tilbake mot påstander om at han har hatt mye gjeld. Nå bekrefter han en rekke låneforhold.

DEKK-LØSNING: Henning Solberg sier han er glad for at Morten Østberg har overtatt DekkNor-aksjene hans. Her sammen med eks-partner Ramiz Safar som har begjært ham konkurs. Foto: NTB Scanpix
Finans

Henning Solbergs gjeld kan være på så mye som 100 millioner kroner. Tidligere har Solberg avvist skyhøy gjeld, men nå bekrefter han en rekke av gjeldspostene.

Gatebil-millionær Leif Nilsen har tjent seg rik på å drive og selge treningssentre. Henning Solberg bekrefter gjeld til Nilsen.

– Vi må jobbe og selge unna ting. Han har stått meg nær. Vi skal selge leiligheter i et prosjekt, så får vi se om det blir pluss eller minus til slutt.

– Det er riktig at han har en fordring, men gjelden er tilknyttet prosjektet.

Lånet på 10 millioner er ikke forfalt, men det nærmer seg med stormskritt.

– Lånet forfaller 1. desember. Det gjenstår fortsatt litt tid. Dette må løses før da, men foreløpig er ikke lånet misligholdt.

Henning Solbergs gjeld

KreditorBeløpKommentar
Morten Østberg25

Solberg bekrefter gjeld*

Ronny Hushovd4,2

Solberg bekrefter gjeld*

Leif Nilsen10

Solberg bekrefter gjeld*

Ramiz Safdar11,5

Konkursbegjæring

Thor Åge Pedersen6

Solberg bekrefter gjeld*

Petter Solberg10Softlån
M Sport England7
DekkNor Norge6

Bekreftet av Østberg*

Arving2

Avvist av Solberg

Andre3
Stavangerhus2

Oppgitt i årsrapport

Bankgjeld17

Solberg bekrefter gjeld*

Total gjeld103,7

* Bekreftet gjeld, men ikke beløp

– Arbeidsgjeld

Finansavisen nevner navnet på en arving innen dagligvareprodukter, men Solberg avviser gjeld til denne.

– Det har jeg absolutt ikke.

– Hva med Thor Aage Pedersen?

– Det er arbeidsgjeld. Vi har et prosjekt sammen. Hvis vi lykkes, blir det penger. Vi holder på med en konkurssak.

Finnmark-millionæren skal ha 6 millioner til gode hos Henning Solberg.

Petter-gjelden

Det er kjent fra tidligere at lillebror Petter Solberg stilte opp med mange millioner for at Henning Solberg skulle kunne satse på rally. Hva dette skal kalles er ikke definert.

– Jeg har null gjeld til Petter. Han har hjulpet meg i rallysatsingen etter at han vant VM i 2003 og hjalp meg noen år fremover etter det. Det eneste jeg kan si er at han stilte opp den gangen. Men jeg har ikke spurt han om penger de seneste ti årene. Aldri.

– Du har altså ingen gjeld til Petter?

– Han spør aldri om å få tilbake de pengene, i hvert fall. Han kan ha nevnt det noen ganger – at når du blir rik, Henning, så... Men jeg tenker at det var jeg som startet dette med motorsporten, og Petter har tjent mange hundre millioner på rally.

– Da er det naturlig at han har hjulpet meg. Jeg er ordentlig glad for det. Det var moren min som pushet med at han skulle hjelpe meg. Petter har fleipet med dette, men jeg tror ikke han trenger pengene.

– Petter var heldigere enn meg, og kom inn i sirkuset. Han var flinkere ved at han kom inn i fabrikkteam. Det er sannheten.

GODE VENNER: Petter Solberg har tjent flere hundre millioner etter VM-seieren i 2003, ifølge storebror Henning Solberg. Noen av millionene har gått til Hennings rallysatsing. Foto: MCP

– Hvor mye handler det om?

– Det var fra 2003 til 2005. Jeg husker ikke hvor mye. Det kan ha vært halvannen million i året, så kanskje 7-8 millioner. Det er under 10 millioner, i hvert fall, men altså ikke lån, men bidrag i min kjøring fordi muttern mente vi skulle kjøre sammen.

Ulovlig lån

– DekkNors regnskaper har i alle år, så nær som oppstartsåret opplyst at selskapet har et lån til én av aksjonærene utover fri egenkapital og uten sikkerhet, altså et ulovlig lån. Ifølge Morten Østberg er lånet til deg.

– Jeg vet ikke hva det er. Ingen andre enn meg har puttet penger inn i DekkNor, i hvert fall, sier Solberg.

– Men reagerer du ikke når selskapet du har vært hovedeier i rapporterer å ha ulovlige lån hvert år i seks år?

– Nei. Jeg er dønn ærlig her. Jeg vet ikke hva det skulle være.

– Hvor stammer lånene til Østberg fra?

– Det handler om at jeg har kommet over prosjekter og bedt Morten putte inn penger – si 5 millioner kroner, slik at vi deler oppsiden. Noen ganger er det enklere å låne penger av privatpersoner enn av en bank. Det går raskere.

– Jeg har ingen anelse om hvor mye som står igjen av gjeld til Østberg. Han har aldri sagt noe. Vi jobber bare på.

– Men jeg er veldig glad for at han har overtatt aksjene i DekkNor.

– Østberg sier at du har vært heldig som har hatt veldig tålmodige kreditorer.

– Ja, men vi er felles om dette. Hjelpen går begge veier.

– Morten Østberg holder styr på meg. Vi har et perfekt samarbeid.

Må dokumentere Solvens

Mandag må Solberg møte i Heggen og Frøland tingrett for å stå opp mot konkursbegjæringen mot ham fra DekkNor-partner Ramiz Safdar. Noen løsning i helgen utelukker Solberg.

– Absolutt ikke. Han får stå for det han har gjort, og jeg blir imponert hvis han møter opp. Situasjonen er ikke så ille.

Bankene står oppført med voldsomt høy pant på familiegården Henning Solberg vokste opp i Spydeberg før han overtok i 2003. Askim & Spydeberg Sparebank vek for noen år siden sin førsteprioritetspant til fordel for SpareBank 1 Midt-Norge som har pant for 10 millioner. Lokalbanken har til sammen fire pant som summerer seg til 22,5 millioner.

Ifølge Solberg er ikke gjelden så høy.

– Jeg hadde 14 millioner i banklån. Nå vet jeg ikke hvor høy den er.

– Du har tidligere sagt 17 millioner.

– Ja, men jeg tror det er 14. Det er i hvert fall ikke lavere enn 14 og heller ikke høyere enn 17.

– Men gården er pantsatt mye høyere.

– Ingen banker fjerner pantet før du har sendt ti eposter.

Solberg har nettopp åpnet en ny restaurant på Tjuvholmen – i media har i hvert fall han fremstått som eier. Nå setter han den på kona.

– Det blir kona sin. Jeg skal være hyggelig og servere når folk kommer. Vi er fem personer, men eierfordelingen er ikke gjort. I morgen har vi 135 gjester til middag.

– Jeg orker ikke å ha navnet mitt på alt mulig.