Hudya-gründerne Børge Leknes, Pål Lauvrak og Morten Kvam har 70 millioner i gevinst etter tre år

Da Børge Leknes, Pål Lauvrak og Morten Kvam mislyktes med Vardia, kastet de seg rundt og startet Hudya. Nå har de aksjer for 110 millioner.

GRÜNDERSUKSESS: Adm. direktør Børge Leknes (f.v.), teknisk utvikler Greger Teigre Wedel, konseptutvikler Pål Lauvrak og markedssjef Morten Kvam. Teigre Wedel kom inn senere enn de tre øvrige og eier betydelig færre aksjer. Foto: Hudya
Finans

– Vi er midt i premarketing og vet ikke prisingen eksakt før vi er ferdig, men «rangen» ligger rundt 400 millioner kroner, sier adm. direktør i Hudya, Børge Leknes.

Sammen med Pål Lauvrak og Morten Kvam startet han Hudya som en plattform som forenklet kjøp av strøm, forsikring og telefoni. Da hadde trioen startet Vardia Forsikring (nå Insr) kun få år i forveien, men møtt på store problemer. I stedet for å gi opp, startet trioen på nytt.

Nå går de på børs i Stockholm til en prising på rundt 400 millioner kroner, hvorav de tre gründerne har aksjer for 110 millioner.

Vi er helt åpne om hvor stort påslag vi tar
Børge Leknes

Tar åpent honorar

Hudya har i dag sine største inntekter fra kredittsiden, der selskapet har 18 bankpartnere. Innen forsikring har de kun én partner, Frende Forsikring.

– Det skyldes at de andre aktørene har en prisingsmodell som ikke passer oss. Det har Frende, sier Leknes.

Den største veksten kommer imidlertid fra telekom, som er basert på samme modell som bank. Også her tar Hudya honorar som en vanlig salgsagent.

– Vi er helt åpne om hvor stort påslag vi tar. Det kan hvem som helst se på nettsiden, sier Børge Leknes.

Frem til nå har Hudya vært privateiet med 170 aksjonærer. Etter planen gjør selskapet emisjonsprosessen før jul med tanke på at aksjen starter handel på Nasdaq First North i Stockholm rett over nyttår.

Har tjent 70 mill.

Hudya kjøpte i sommer betalingsselskapet Payr, som har utviklet en app for betaling av regninger samt en teknologi for en enklere økonomisk hverdag for sine 40.000 registrerte brukere i Norge.

Ifølge Leknes prises det sammenslåtte selskapet til 400 millioner kroner, mens Payr var priset til 84 millioner kroner i forbindelse med fusjonen. De resterende rundt 316 millionene som skriver seg fra Hudya, er på nivå med prisingen i siste emisjon.

Gründerne Leknes, Lauvrok og Kvam har investert totalt nærmere 30 millioner kroner i selskapet. Deres aksjer er i dag verdt drøyt 110 millioner kroner, slik at trioens gevinst er over 70 millioner.

Kraftig minus

– Det morsomme for oss er at vi går fra å være privateid til å være et public selskap. Reisen har såvidt startet, og kjerneteamet holder sammen. Vi står ved masten og skal gjøre det fremover også, sier Leknes.

For Hudya er ingen gullgruve ennå. Selskapet omsatte i første halvår for 105,7 millioner svenske kroner og satt igjen med en EBITDA på minus 18,4 millioner.

Leknes forklarer de svake resultatene med underskudd fra Payr og ekstraordinære kostnader knyttet til kjøpet av Payr. Samlet utgjorde dette 14 millioner kroner. Det betyr at Hudya gikk minus 4,5 millioner i første halvår før avskrivninger og renter.

hudya
børge leknes
pål lauvrok
morten kvam
vardia
insr
Nyheter
Finans