<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppkjøpsgigant med milliardoppkjøp

PE-fondet EQT VIII legger mellom 2,5 og 3 milliarder på bordet for å sikre seg alle aksjene i skadesaneringsselskapet Recover Nordic. Selgeren er det britiske PE-fondet Agilitas.

    Publisert 10. des. 2019 kl. 09.00
    Oppdatert 10. des. 2019 klokken 15.42
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 626 ord
    DONE DEAL: EQTs Norge-sjef Magnus Tornling (t.h.) kjøpte hele Recover Nordic-konsernet for mellom 2,5 og 3 milliarder kroner fra det britiske PE-fondet Agilitas. Konsernsjef Bjørn Herlofsen i Recover Nordic til venstre. Foto: Olav Gram Degnes

    Recover Nordic-konsernet spesialiserer seg på opprydding og gjenoppbygging etter brann-, vann- og miljøskader, og har økt omsetningen fra rundt 950 millioner til 3 milliarder kroner med Agilitas som eier siden 2013. Og nettopp det har andre oppkjøpsfond bitt seg merke i.

    – Vi kjenner bransjen godt, og har fulgt Recover Nordic i halvannet år, sier Norge-sjef Magnus Tornling i EQT til Finansavisen, som signerte oppkjøpet på søndag.

    Hverken kjøperen EQT, den selgende PE-forvalteren Agilitas eller selskapet selv ønsker å kommentere kjøpesummen.

    Men etter det Finansavisen erfarer, har Recover Nordic et driftsresultat før av- og nedskrivninger og skatt på rundt 270 millioner kroner. Og med en utkjøpsmultippel mellom 10 og 11 som bransjestandard, er beløpet etter alle solemerker innenfor intervallet 2,5 og 3 milliarder kroner.

    Oppkjøpet blir delvis lånefinansiert, men ikke på samme måte som flere PE-fond pleier, nemlig å låne penger i obligasjonsmarkedet.

    – Vi bruker kun bankfinansiering, og har i tillegg en lav belåningsgrad, sier Tornling.

    Fulgte egentlig to andre selskaper

    For kun noen dager siden uttalte Tornling i et intervju i Finansavisen at EQT er bekymret for den økonomiske utviklingen i verdensøkonomien, hvor forvalteren ser tegn til at økonomien er på toppen av syklusen.

    – Det er ikke tilfeldig at denne investeringen blir gjort i et marked som er relativt skånet for økonomisk uro, sier han.

    PE-toppen forteller at EQT har fulgt saneringsbransjen i lang tid, hvor det for halvannet år siden startet en større analyse av bransjen, både i Europa og i Norden. Målet var å identifisere vinnerne og hvilke selskaper kunder foretrekker.

    – Analysen avdekket at de største vinner markedsandeler mot de mindre aktørene, primært drevet av digitalisering og krav til IT-systemer, sier Tornling.

    Og da analysen var fullført, var det et selskap som skilte seg ut, særlig med tanke på kvalitetsscoren: Recover Nordic.

    – Og det var ikke det selskapet vi var på utkikk etter i analysen, men egentlig to andre, sier Tornling.

    – Så interessen for selskapet startet for omtrent halvannet år siden, legger han til.

    Umoden bransje

    Recover Nordic er den største aktøren i både Norge og Finland, nummer to i Danmark og den tredje største i Sverige. Dette har vært viktig for EQT, som i alle sine oppkjøp ønsker å kjøpe markedsledende selskaper.

    I tillegg er det ventet at skademarkedet skal vokse med marginale tre til fire prosent de neste par årene, men det er ikke her oppsiden ligger for EQT.

    – Det har vært 17 oppkjøp til nå, og med et fragmentert marked kan jeg ikke utelukke at det blir flere oppkjøp, sier konsernsjef Bjørn Herlofsen i Recover Nordic, som får støtte av Tornling når han hevder at bransjen er umoden.

    Det har også vært en del «cowboyvirksomhet» i bransjen.

    – Og det må vi få satt en stopper for, sier Herlofsen.

    – Vil det være aktuelt å vokse ut av Norden?

    – Norden har et kjempepotensial, og er umodent, så ikke i første omgang. Men jeg vil ikke utelukke det med tiden, sier Tornling.

    Herlofsen ble hentet fra ledelsen i ISS World Service i 2015 og legger ikke skjul på at både han og resten av ledergruppen er glade for at det ble nordiske eiere.

    – Det er en annen kulturforståelse fra finansfolk i London, sier Herlofsen, som sammen med ledergruppen ser frem til å samarbeide med EQT.

    – Enkelte i ledelsen fikk også mulighet til å kjøpe omtrent fem prosent av EQT-fondet , noe vi gjorde umiddelbart, sier han.

    Nærmer seg grensen

    EQT hentet 11 milliarder euro til sitt åttende buyout-fond i 2018, og har siden den tid investert rundt 70 prosent av kapitalen.

    En kjent bransjestandard for PE-forvalterne er å igangsette nye fond så snart det foregående fondet har investert 75 prosent av kapitalen, eller hvert fjerde til femte år.

    – Nærmer det seg etablering av et nytt fond?

    – Det kan jeg ikke kommentere, svarer Tornling.