Foretrekker slemme aksjer nå

Etter et par fantastiske år for snille og gode aksjer, spår Peter Hermanrud et comeback for de slemmeste i klassen, selv oljeaksjer.

OLJE: Vil gjøre det bra fremover, tror Peter hermanrud, om ikke nødvendigvis allerede de nærmeste par årene. Foto: NTB Scanpix
Finans

– De aller snilleste selskapene, de som skal gjøre noe bra for verden – sol, vind, resirkulering og rensing – har hatt en fantastisk kursutvikling de siste årene, sa SpareBank 1 Markets-strategen under meglerhusets kundeseminar mandag.

Det gjelder for eksempel Scatec Solar, hydrogenselskapet Nel, panteselskapet Tomra, og de danske vindselskapene Ørsted og Vestas.

Men alt som forvaltere ekskluderer fordi det ikke er moralsk – kull, alkohol, tobakk, porno, gambling, atomvåpen og forbruksbanker – har gått «møkkadårlig».

ESG-tilbudet øker

Det er fortsatt en sterk trend med penger inn i ESG-fond. Samtidig øker tilbudet av ESG-aksjer, også gjennom emisjoner i eksisterende selskaper.

Dessuten er det i enkelte delmarkeder tilnærmet frikonkurranse, påpeker Hermanrud, som havvind, der det kan være tyve selskaper som konkurrerer om et anbud.

– Vi kan anta at den som vinner konkurransen for å tilby billigst strøm de neste tyve årene er den som har regnet feil, eller lavest, eller hva som helst, sier Hermanrud.

– Er det veldig mange som slåss om det samme anbudet, og veldig mye kapital som skal inn i det, er det lett for at avkastningen på kapitalen blir dårlig til sist.

Hermanrud venter generelt god avkastning i såkalte vice-selskaper neste år, fordi prisingen har kommet for langt ned og aksjene er blitt for billige.

– Man kan tenke seg at det i olje til syvende og sist blir underinvestert, og det blir for lite olje etter hvert, og kraftig stigende oljepris på et tidspunkt, sier han.

Hermanrud tror likevel ikke at olje trenger å gjøre det bra de nærmeste par årene, fordi mange investorer har sagt at de skal selge seg ut av fossil. Men han tror olje vil gjøre det bra de neste ti årene.

peter hermanrud
sparebank 1 markets
scatec solar
tomra
olje
vice
nel
Nyheter
Finans
Børs