Børsindikator lyser rødt

For første gang står en prosent av S&P 500-selskapene for nær en femtedel av indeksens samlede markedsverdi.

DE STORE VINNER: Siden sommeren 2018 har de største selskapene har gitt best avkastning på New York-børsen. Foto: NTB Scanpix

I en ny rapport påpeker Morgan Stanleys sjefstrateg, Michael Wilson, at det ikke bare er forskjellen mellom fattig og rik som øker. Det samme gjelder verdien av børsnoterte amerikanske selskaper.

Fem av selskapene i S&P 500-indeksen – Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet og Facebook – står alene for 18 prosent av dens samlede markedsverdi.

Den forrige toppen er fra 1999, da andelen var rundt 16 prosent.

«Større er bedre»

«I en verden med lav vekst, begrenset prismakt og nå stigende kostnader, er det klart at større er bedre», skriver Wilson.

«Dette er også hovedårsaken til at vi har hatt en unormalt lav eksponering mot amerikanske SMB-aksjer siden juli 2018».

Strategen påpeker at de mindre selskapene ikke like lett kan effektivisere driften med mer utstrakt bruk av teknologi. De har heller ikke like god tilgang til svært billig kapital. Dessuten kan de store konsernene lettere fordøye økte tilsynsmessige og cybersikkerhetsrelaterte kostnader.

Er ikke bærekraftig

«Kort fortalt blir de store større, idet de fortsetter å utkonkurrere de små», oppsummerer Wilson.

«...denne trenden er ikke bærekraftig og utgjør en potensielt større risiko for økonomien og markedet enn det svært viktige problemet med inntektsulikheter blant enkeltpersoner».

Et annet urovekkende tegn, ifølge Morgan Stanley, er at de fem mest verdifulle S&P 500-selskapene slettes ikke leverer en femtedel av indeksens samlede inntjening. Tvert imot falt andelen i fjor med et prosentpoeng, til rundt 12,5 prosent. Noe lignende skjedde i 1999, kort tid før dotcom-boblen sprakk og børsavkastningen stupte.