Sjeføkonom Steen Jakobsen i Saxo Bank tror multiplene på «grønne» aksjer vil stige

Fondsgiganten BlackRock skal bli ledende på bærekraftige investeringer. Det tror sjeføkonom Steen Jakobsen i Saxo Bank vil løfte prisingen av grønne aksjer.

NYE TIDER: Sjeføkonom Steen Jakobsen i Saxo Bank tror at BlackRocks satsing på bærekraftige investeringer vil påvirke finansmarkedene. Foto: Jone Frafjord

Verdens største fondsforvalter, BlackRock, gjør store endringer i virksomheten for å bli en ledende aktør innen bærekraftige investeringer, skriver Financial Times, og viser til et investorbrev fra BlackRock tirsdag.

I brevet advarer fondet om at klimaendringer representerer en risiko i markedene som er helt ulik alle tidligere kriser.

«Klimaendringer er annerledes. Selv om bare en fraksjon av den estimerte påvirkningen blir realisert, er dette en mye mer strukturell langsiktig krise. Selskaper, investorer og myndigheter må forberede seg for en betydelig reallokering av kapital», skriver konsernsjef Larry Fink, ifølge FT.

BlackRock vil blant annet doble antallet bærekraftsfokuserte børshandlede fond (ETF-er) til 150. Fondet vil også kutte ut selskaper som har mer enn en fjerdedel av inntektene sine fra termisk kull fra sine aktivt forvaltede porteføljer.

Må akseptere lavere vekst

I en kundemail har sjeføkonom Steen Jakobsen i danske Saxo Bank følgende overskrift: «Aksjemarkedene går gjennom et massivt tektonisk skifte – BlackRock satser på klima».

«Dere vet alle at jeg sannsynligvis har brukt for mye tid og fokus på klima som driver for verdivurdering, men nå... Verdens største fondsforvalter BlackRock med 7.000 milliarder dollar støtter SaxoStrats (Saxo Banks strategiteam, red.anm.) mål om å "optimalisere" klimaet».

Han trekker frem at økonomien etter andre verdenskrig har vært drevet av vekstmaksimering. Nå tror han at klima vil være prioritet nummer én, både for selskaper, forbrukere og myndigheter.

«Det betyr at vi må akseptere lavere vekst – eller i det minste en annen type vekst i fremtiden», skriver han.

Sjeføkonomen tror derfor at multiplene på «grønne» aksjer vil stige. I tillegg spår han at det vil bli rettet mer oppmerksomhet mot passive investeringer, som igjen vil tvinge finansmarkedene til å tenke nytt rundt globale indekser.

Ingen effekt

Bærekraftssjef Sasja Beslik i den sveitsiske storbanken J. Safra Sarasin tror imidlertid ikke BlackRocks bærekraftsinntreden vil være spesielt utslagsgivende for prisingen av «grønne» aksjer.

MANGE ORD: Sasja Beslik i J. Safra Sarasin mener det er for lite konkrete mål og mye snakk rundt bærekraft. Foto: Eline Hvamstad

– Alle i finanssektoren er klar over at man må sette opp tydelige mål med hva man skal gjøre for å bekjempe klimaproblematikken. Utfordringen er at hittil har det vært veldig mange ord, men veldig lite handlinger, sier han, og legger til:

– Hvis du går gjennom alle aktive fond i Norge og greier å finne et oppriktig bærekraftig fond med konkrete miljømål, skal jeg spandere et eksklusivt måltid på deg i Stockholm.

Hvis du går gjennom alle aktive fond i Norge og greier å finne et oppriktig bærekraftig fond med konkrete miljømål, skal jeg spandere et eksklusivt måltid på deg i Stockholm
Sasja Beslik, J. Safra Sarasin