DNB og Kjerstin Braathen lovte satsing på venture, men 72 prosent av risikokapitalen står på høyrentekonto

DNB snakker om raske endringer og lovte venture-satsing. Men etter to år har banken fortsatt 180 millioner kroner til disposisjon.

FORHASTER SEG IKKE: – Investeringene er et strategisk virkemiddel. Når vi gjør dette i en strategisk kontekst, må det være noe å tilføre, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen. Foto: Anders Horntvedt

– Vi er ikke en fintech, men noen ganger må vi bevege oss like raskt som en fintech, sa konsernsjef Kjerstin Braathen (49) på scenen under DNB-konferansen tirsdag.

Bærekraft, forretningsutvikling og fremtidens teknologi var temaer da selskapet samlet næringslivstopper på Colosseum kino i Oslo.

Men selv om raske endringer og fremtidens næringsliv var den røde tråden i foredragene på scenen, har ikke storbanken forhastet seg med å sette pengene i selskapets eget venture-fond i arbeid.

Fikk mandat fra styret

I desember 2017 ble det klart at DNB hadde fått mandat fra styret til å investere 250 millioner kroner i oppstartsbedrifter.

Hvis du hadde tenkt på oss som tradisjonell venture-investor som skulle sette kapital i arbeid raskest mulig, så er jeg enig med deg
Kjerstin Braathen, DNB

Etter to år har selskapet investert 70 millioner kroner av dette. Det innebærer at storbanken har 180 millioner kroner igjen til nye investeringer og påfyll for eksisterende portefølje, viser en oversikt DNB laget for Finansavisen i tirsdag.

Det tilsier at 28 prosent av kapitalen er satt i arbeid – tilsvarende rundt én av fire venture-kroner.

– Vi er fornøyde med venture-programmet. Vi har gått inn i mellom fire og seks selskaper, og vi ser på det som ett av flere virkemidler for å øke innovasjonskraften, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen.

Hun husket ikke på stående fot hvor mange selskaper DNB investert i. Konsernets kommunikasjonsavdeling bekrefter at det er fem selskaper i alt.

Dette har DNB Venture investert i

SelskapLandEierandelForretningsidé
Hudya/PayrNorge2,0 %

Startet som app for fakturabetaling, utvidet til prissammenligningstjeneste. Kjøpt opp av Hudya.

SpiirDanmark17,3 %

Spareappen Spiir fikk over 330.000 brukere på få år i Danmark og er blitt lansert i Norge.

Luca LabsNorge18,4 %

Robotisert regnskapsføring for små og mellomstore bedrifter.

FundingPartnerNorge10,0 %

Kobler investorer som vil ha avkastning med bedrifter som trenger lån.

Unite LivingNorge11,6 %

Matching-plattform for utleiere og leietagere på boligmarkedet.

– Venture-programmet gir god erfaring og læring for oss, samtidig som det gir verdi til selskapene vi investerer i, sier hun.

– Må være noe å tilføre

«Målet for DNB er å levere de beste opplevelsene til kundene, øke tempoet og innovasjonskraften», uttalte Braathen til nettavisen Shifter for to år siden.

Da var hun finansdirektør i banken, og hun la vekt på endringene i bankbransjen.

– Går det ikke litt sakte?

– Hvis du hadde tenkt på oss som tradisjonell venture-investor som skulle sette kapital i arbeid raskest mulig, så er jeg enig med deg, svarer Braathen til Finansavisen nå.

– Men for oss er investeringene et strategisk virkemiddel. Når vi gjør dette i en strategisk kontekst, må det være noe å tilføre, legger hun til.

Banken har satt en ramme på mellom 20 millioner til 40 millioner kroner pr. selskap, og sikter mot en eierandel på mellom 10 og 30 prosent.

2017: Et race

«For å vinne det racet, må vi levere de beste opplevelsene til kundene. Partnerskap er én måte å gjøre det på, men også det å investere i selskaper», uttalte Braathen for to år siden.

Nå oppgir hun at det er «en håndfull» medarbeidere som jobber med venture-porteføljen, og at de jobber i samspill med resten av konsernet.

– Hvordan skal porteføljen se ut om tre år?

– Vi har ikke tidfestet noen konkrete ambisjoner. VI jobber innenfor rammen på 250 millioner kroner, og bygger sten på sten. Det er bare ett av de initiativene vi jobber med, svarer hun.

– Er det et nederlag for deg hvis ikke alle pengene er satt i arbeid om tre år?

– Nei, vi har ikke satt noen tidsramme.