Blueberry Capital-forvalter Marius Borthen tar ned aksjeandelen med 50 prosent

Coronavirus-frykt gjør at Blueberry Capital-forvalter Marius Borthen har dratt ned aksjeandelen fra 80 til 40 prosent. Samtidig shorter han Norwegian.

AKTIV: Forvalter Marius Borthen i Blueberry Capital har solgt aksjer i stor stil de seneste dagene og mener det er veldig få argumenter for at markedet skal opp på kort sikt. Foto: Anna-Sophie Hartvigsen
Finans

Mandag ble Oslo Børs sendt ned 1,99 prosent til 921,31 poeng, som er det kraftigste børsfallet siden oktober i fjor. 

Blueberry Capital-forvalter Marius Borthen har de seneste dagene dumpet 30 prosent av fondets portefølje, og har solgt aksjer i blant andre Bonheur, Shelf Drilling og Telenor, i tillegg til high yield-obligasjoner.

– På torsdag hadde vi 80 prosent aksjeandel i fondet og mandag morgen var beholdningen redusert til 50 prosent aksjer. I løpet av mandagen regner jeg med at vi vekter oss ned til 40 prosent, sier han.

Forvalteren fraråder å investere i cruise- og flyaksjer, som potensielt kan bli kraftig påvirket av coronaviruset.

– Jeg har gått short i flyaksjer, deriblant Norwegian som en hedge for resten av porteføljen. Norwegian har bransjens dårligste balanse og er avhengig av god booking inn i sommersesongen. Hvis folk blir redde for å reise vil det påvirke selskapet kraftig, sier han.

Norwegian har bransjens dårligste balanse og er avhengig av god booking inn i sommersesongen
Marius Borthen, Blueberry Capital

– Underkommunisert

Marius Borthen forvalter i overkant av 60 millioner kroner. Fondets investorer er hovedsakelig unge finansfolk, som har gode stillinger i ulike meglerhus og konsulentselskaper, både i Norge og utlandet.

Han er imidlertid skeptisk til aksjemarkedets videre utvikling på kort sikt og mener coronaviruset er underkommunisert fra kinesisk side.

– Risk/reward fremstår ikke spesielt lovende når det kom signaler på at de måtte stenge Disneyland i Shanghai på fredag. Da skjønner du at krisen er litt underkommunisert, sier han, og legger til:

– Verdsettelsen er forholdsvis høy og da skal det mye mindre makrousikkerhet til for å sende markedet ned. Jeg ser veldig få argumenter for at markedet skal opp på kort sikt og siden jeg har et fond med et fritt mandat, er det mye tryggere å sitte på sidelinjen en liten stund.

Verdsettelsen er forholdsvis høy og da skal det mye mindre makrousikkerhet til for å sende markedet ned
Marius Borthen, Blueberry Capital

Skeptisk til Kina

 Forvalteren trekker frem at de globale aksjemarkedene historisk ikke er blitt påvirket så mye av tilsvarende kriser som for eksempel Zika-, SARS- og ebolavirus.

– Verden er blitt mye mer sammenkoblet enn for 20 år siden og det er naturlig å tro at en epidemi vil påvirke aksjekursene mer nå, spesielt siden verdsettelsen er høy, sier Borthen.

Han er heller ikke spesielt positiv til børsene på lengre sikt og mener Kina står i en veldig sårbar posisjon.

– Jeg er veldig skeptisk til hva som vil skje til høsten. Hvis du ser på Hongkong er det mye gjeld og deres økonomi har allerede begynt å krympe. Det er min store bekymring, sier forvalteren.

Liker sparebanker og skog

Blueberry Capital har hovedsakelig kvittet seg med trading-delen av porteføljen, men beholder de langsiktige investeringene som primært er norske utbytteaksjer, sparebanker og skogaksjer.

– Sparebanker er eksponert mot norsk økonomi og er den trygge havnen på Oslo Børs. Samtidig er de stort sett OK priset og gir en god direkteavkastning. Ellers beholder jeg skogaksjer, som jeg mener er eksponert mot en langsiktig trend der man går fra plast til treprodukter, sier han, og legger til:

– Det kan godt hende at skogaksjene skal ned med markedet, men vi har på oss langsiktige briller og da må man være villig til å følge markedet opp og ned.

Kjøpsmulighet

Odin-fondenes investeringsdirektør Vegard Søraunet mener det ikke er overraskende at et virus fører til børsuro etter det sterke fjoråret.

– Vi bruker det som en mulighet, og det passer perfekt for lanseringen av vårt nye Odin Small Cap-fond i dag. Med rundt en milliard kroner i nye kundemidler er det et veldig godt tidspunkt for børsuro, sier Søraunet, og legger til:

– Generelt tror vi at markedet skal prises ytterligere opp med de rentene vi ser. Derfor tror vi at det kan bli et godt børsår i 2020, selv om forventningene ikke bør ligge på det nivået vi hadde i 2019.

POSITIV: Investeringsdirektør Vegard Søraunet i Odin Forvaltning frykter ikke børsfall. Foto: Eivind Yggeseth

Han sier han ser tegn på at ledende makroindikatorer er i ferd med å bunne ut og at flere investorer posisjonerer seg for nok et syklisk oppsving.

– Vi fokuserer gjerne mer på gode selskaper som klarer seg bra i gode og svakere konjunkturer, men tror også at den svekkelsen i makro vi har sett siste år nå er bak oss, sier Søraunet.

Tar det med ro

Bergensbaserte Holbergfondene tar coronaviruset med knusende ro og gjør ikke noen kortsiktige porteføljetilpasninger.

– Vi investerer primært i selskaper som tåler en regnværsdag og skal derfor ikke behøve å gjøre endringer som følge av kortsiktige prissvingninger, sier investeringsdirektør Tormod Vågenes i Holbergfondene.

ROLIG: Investeringsdirektør Tormod Vågenes i Holberg Fondene ser bort fra kortsiktig støy. Foto: Privat

I slutten av fjoråret sendte fondet ut en graf der de listet opp de 20. største risikoene markedet så for seg inn mot 2020.

– Vi la imidlertid til faktor nr. 21. som er «alt vi ikke vet». Den første faktoren som slo inn i markedet i 2020 kommer i denne kategorien, sier Vågenes, og fortsetter:

– Ellers hører det med til historien at dette foreløpig er en intradagsfall på cirka 2 prosent. Tar vi på lange briller er ikke det spesielt. Etter en lang periode med lave svingninger i aksjemarkedet, skvetter vi nok litt i stolen av ting som vi trolig burde anse som normale svingninger.

oslo børs
blueberry capital
marius borthen
Norwegian
sparebanker
odin forvaltning
holberg
Nyheter
Finans
Børs