Borr Drilling og Golar LNG har bidratt til å gi Tor Olav Trøim et verdifall på 600 millioner hittil i år

Tor Olav Trøim fikk en liten pustepause i fjor høst, men etter nyttår har Borr og Golar igjen kollapset, og påført Trøim tap på over 600 millioner.

PÅ FEIL VEI: Aksjekursene gikk ikke Tor Olav Trøims vei i fjor, og 2020 har så langt startet like ille med fire ukers kollaps i aksjekursene i Borr Drilling og Golar LNG. Foto: NTB Scanpix

«Har tapt Fredriksen-gaven på ett år», skrev Finansavisen 16. august i fjor. Ett års kursras hadde rasert alt Tor Olav Trøim hadde fått med seg fra John Fredriksen.

Da var Golar LNG ned 25 prosent på bare to uker, mens Borr Drilling var ned 50 prosent – begge fallene etter blytunge kursfall det seneste året. En liten opptur i høst, særlig i Borr Drilling, er imidlertid avløst av et nytt blytungt kursfall i år.

Borr fra 1,9 mrd. til 400 mill.

Hvis man oppsummerer kursutviklingen den første måneden av 2020, viser det for Trøims del et verdifall på over 600 millioner kroner.

Borr Drilling er ned 40 prosent i år, hvilket har barbert bort 266 millioner av Trøims formue. Jackup-selskapet ble etablert av Trøim, hvor han kom inn på lave nivåer. Men Trøim har vist optimisme ved å kjøpe både i emisjoner og da Rasmussen solgte høsten 2018.

Siden toppen har Borr-fallet kostet Trøim 1,5 milliarder kroner, og Trøim har bare 400 millioner igjen i aksjeverdier.

Golar fra 2,3 mrd. til 460 mill.

Like ille har 2020 vært i Golar LNG. Kursfallet på 36 prosent har kuttet 258 millioner av Trøims formue i år. Gaven fra John Fredriksen etter tiår med hardt og særdeles lønnsomt arbeid utgjorde Golar-aksjer for 2 milliarder i tillegg til Seadrill-aksjer for 400 millioner.

Seadrill ble solgt, men Trøim beholdt Golar. I tillegg kjøpte han for en halv milliard kroner da kursen falt, slik at samlet investering utgjorde 2,3 milliarder.

I dag er ikke Golar LNG-aksjene verdt mer enn 460 millioner etter et enormt kursfall.

Fall i Yara og 2020 Bulkers

Heller ikke Trøims andre store aksjeposter utvikler seg godt. Yara er ned 8 prosent hittil i år, hvilket har påført Trøim et tap på mer moderate 35 millioner.

Trøims bulksatsing, 2020 Bulkers, har også startet året svakt. Aksjen er hittil ned 10 prosent og har påført Trøim verdifall på 65 millioner kroner.

Avida Finans har hverken steget eller falt i verdi i år. Følgelig er Avida Trøims beste aksje for året.

Så hvor ille er verdifallet for Tor Olav Trøim? Dagens Næringsliv satte i februar 2018 opp et regnestykke som endte på 3,5 milliarder på Trøim, som den gang snakket villig om sin suksess. Dette inkluderte den store gevinsten i Storebrand, som ble realisert kort tid senere.

Under 1 mrd.

Da Finansavisen i august slo stort opp Trøims forferdelige verdifall, tok vi utgangspunkt i de 3,5 milliardene. Hvis Trøim virkelig var så rik, betydde det at han hadde tapt begge milliardene han hadde fått av John Fredriksen og at det bare var 1,5 milliarder igjen.

Kort tid senere kom Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste. Her ble Trøim verdsatt til 1,3 milliarder, før flere av Trøim-aksjene løftet seg en del.

Med Kapital-verdien som utgangspunkt, og et netto verdifall på over 300 millioner kroner siden da, er Trøim plutselig under én milliard kroner i formue.

Hvor presset han er har han ikke svart Finansavisen på. Foreløpig er det ikke åpenbare tegn til at han må realisere verdier for å blidgjøre kreditorer.