Axactor hausset opp aksjen før emisjon

Axactor sendte tirsdag ut en børsmelding om et avslått bud på selskapet på 22 kroner pr. aksje og kursen spratt opp. Dagen etter hentet de over 500 millioner kroner i ny egenkapital.

SJAKKTREKK: Konsernsjef Endre Rangnes i Axactor fikk hindret utvanning ved å sende ut en børsmelding om et avslått bud på 22 kroner pr. aksje. Foto: Alexander Mahmoud
Finans

Nær sagt ut av det blå meldte Axactor tirsdag morgen at det avviser et bud på selskapet på 22 kroner pr. aksje. Beskjeden ble godt mottatt av investorene og aksjen spratt opp 5,33 prosent til 17,8 kroner.

«Styret fikk en henvendelse i slutten av november og aktøren fikk deretter tilgang til vårt datarom. Jeg kan si at det er en velkjent PE-aktør, og ikke en industriell spiller», uttalte Axactor-sjef Endre Rangnes til Finansavisen.

Dagen etter klatret aksjen videre opp 2,81 prosent til 18,3 kroner – før inkassoselskapet sendte ut en ny overraskende børsmelding klokken 16.32.

Hindrer utvanning

Axactor hadde engasjert ABG Sundal Collier, DNB Markets og Nordea for å utstede opptil 30 millioner nye aksjer. I løpet av time hentet meglerhuset inn 517,5 millioner kroner til kurs 17,25, noe som tilsvarer en rabatt på 6 prosent.

Det kan tilsynelatende virke som om Axactor har gjort et sjakktrekk. Før nyheten om det avslåtte budet kom ble aksjen omsatt for 16,5 kroner, som er snaut 5 prosent lavere enn emisjonskursen.

Effekten av de to hendelsene er at Axactor har fått hentet kapital til en høyere prising enn de ellers ville ha gjort. Følgelig er eksisterende aksjonærers utvanning redusert.


Vil ikke kommentere

Axactor-sjef Endre Rangnes henviste videre til finansdirektør Johnny Tsolis da han var opptatt i møter.

– Hvorfor ble det gjennomført en emisjon rett etter at dere børsmeldte om det avslåtte budet?

– Jeg har ingen kommentar utover det som står i børsmeldingene, sier Tsolis.

– Var det en tilfeldig timing og hvorfor ble ikke budet børsmeldt da det kom i november i fjor?

– Vi ønsker ikke å kommentere budprosessen. Jeg har ingen ytterligere kommentarer utover det, sier han.

Finansiere vekstmuligheter

Nettoprovenyet fra den rettede emisjonen vil bli brukt til å finansiere vekstmuligheter og til generelle selskapsformål.

Største aksjonær, John Fredriksen gjennom Geveran Trading, garanterte for 40 prosent av emisjonen.

Det seneste året har vært svakt for Axactor og aksjen er ned 23,22 prosent og hittil i år har aksjen falt med 10,53 prosent. Torsdag klokken 12.45 ble Axactor omsatt for 16,9 kroner, som er godt under emisjonskursen.

axactor
endre rangnes
Nyheter
Finans
Børs