Finanskjendisene stormer Axactor

Kjendisinvestorene kastet seg over Axactors rettede emisjon på 518 millioner kroner. Inn på eiersiden kom blant andre Torstein Tvenge, Tore Aksel Voldberg og Arne Blystad.

SATSER: Investor Torstein Tvenge spyttet inn 29 millioner kroner i Axactor i forrige ukes rettede emisjon. Foto: Iván Kverme

Selv om inkassobransjen har gått fra å være «hot» til å bli «not», hindret det ikke Axactor fra å enkelt hente 517,5 millioner kroner i en rettet emisjon forrige onsdag.

Og det var ikke hvem som helst som benyttet seg av muligheten til å kjøpe emisjonsaksjer til 17,25 kroner pr. stykk.

Ferske aksjonærlister viser at Torstein Tvenge gjennom Tveco og Titas Eiendom kjøpte nesten 1,7 millioner aksjer. Dermed la investoren rundt 29 millioner kroner på bordet, og han er nå Axactors 12. største aksjonær.

Flere kjente investorer var med i emisjonen, deriblant Arne Blystad og Tore Aksel Voldberg, som tegnet seg for en halv million aksjer hver. Etter dagens kurs er deres respektive aksjebeholdninger verdt nesten 8 millioner kroner.

SATSER PÅ INKASSO: Tore Aksel Voldberg kjøpte 500.000 emisjonsaksjer. Foto: Iván Kverme

Kursen ned

Martin Mølsæters fond First Generator har i lang tid slitt med svak avkastning og kundeflukt. I januar falt fondet med 10,6 prosent. I forbindelse med Axactor-emisjonen kjøpte han tilsammen 1,5 millioner aksjer.

På aksjonærlisten finner man også Hans Herman Horn jr., som gjennom Norus kjøpte 600.000 inkassoaksjer.

LASTET OPP: Arne Blystad eier nå en halv million aksjer i Axactor. Foto: Iván Kverme

Selv om ABG Sundal Collier, DNB Markets og Nordea enkelt greide å fylle bøkene i løpet av en liten time, har aksjekursen beveget seg en helt annen retning enn hva investorene håpet på.

Tirsdag ettermiddag ble Axactor-aksjen omsatt for 15,90 kroner, noe som betyr at avkastningen hittil er på minus 8 prosent.

Finansavisen lyktes ikke tirsdag med å få en kommentar fra hverken Tvenge, Blystad eller Voldberg.

Fredriksen økte eierandelen

Storaksjonær John Fredriksen forpliktet seg til å ta 40 prosent av emisjonen og fikk tildelt 12 millioner aksjer. Etter transaksjonen eier han nesten 57 millioner aksjer i Axactor, som tilsvarer en eierandel på 30,6 prosent.

STØRST: John Fredriksen er største aksjonær i Axactor og tok 40 prosent av emisjonen. Foto: Iván Kverme

Eiendomsinvestoren Runar Vatne er også tungt inne på eiersiden i Axactor, men han tillot utvanning i emisjonsrunden. Tilsammen kjøpte han 580.000 aksjer, og nå eier investoren snaut 2 millioner aksjer i inkassoselskapet.

UTVANNING: Runar Vatne opprettholdt ikke sin eierandel i emisjonen, men sitter fortsatt på aksjer verdt over 31 millioner kroner. Foto: Eivind Yggeseth

Hausset opp kursen

Nær sagt ut av det blå meldte Axactor om et avvist bud på selskapet på 22 kroner pr. aksje i forrige uke. Beskjeden ble godt mottatt av investorene, og aksjen spratt opp 5,3 prosent til 17,80 kroner.

«Styret fikk en henvendelse i slutten av november og aktøren fikk deretter tilgang til vårt datarom. Jeg kan si at det er en velkjent PE-aktør, og ikke en industriell spiller», uttalte Axactor-sjef Endre Rangnes til Finansavisen.

Dagen etter klatret aksjen videre opp 2,8 prosent til 18,30 kroner – før inkassoselskapet sendte ut en ny overraskende børsmelding med varsel om emisjon.

6 prosents rabatt

Tegningskursen ble satt til 17,25 kroner, noe som tilsvarte en rabatt på 6 prosent. Det kan tilsynelatende virke som om Axactor har gjort et sjakktrekk. Før nyheten om det avslåtte budet kom, ble aksjen omsatt for 16,50 kroner, som er snaut 5 prosent lavere enn emisjonskursen.

Effekten av de to hendelsene er at Axactor har fått hentet kapital til en høyere prising enn de ellers ville ha gjort. Følgelig er eksisterende aksjonærers utvanning redusert.

Da Finansavisen kontaktet finansdirektør Johnny Tsolis i forrige uke vedrørende timingen av børsmeldingene, ønsket han ikke å kommentere hverken budprosessen eller børsmeldingene.

Det seneste året har vært svakt for Axactor, og aksjen er ned 24 prosent. Siden årsskiftet har Axactor falt over 16 prosent.