Tharald Nustad har 120 investeringer gjennom Nordic Impact og Katapult

120 investeringer fordelt på 40 land. Slik har Tharald Nustad satt sin del av Selvaag-arven i arbeid.

SATSER PÅ TIDLIGFASE: – Det er viktig for oss å komme inn på et tidlig tidspunkt, og på en lav verdsetting, uten at vi dermed skal prøve å ta selskapet fra gründeren, sier Tharald Nustad. Foto: Anders Horntvedt
Finans

NAIROBI, KENYA: – Jeg er teknologinerd, og har holdt på med startups i 15 år. 120 selskaper er mange, men vi har en organisasjon som følger det opp. Jeg er ikke med på alle operative beslutninger, sier Selvaag-arving og tidligfaseinvestor Tharald Nustad (48).

Finansavisen møter Nustad på et luksushotell i den kenyanske hovedstaden, der han forrige uke deltok på et næringslivsseminar.

Nustad var deltager i flere paneler der han delte sine erfaringer som norsk investor på det afrikanske kontinentet.

20 av de 120 investeringene ligger i Afrika.

– Store muligheter

– Utfordringene og behovene i Afrika er enorme, men det er også veldig store muligheter. Kontinentet skal i løpet av noen år doble innbyggertallet fra 1 til 2 milliarder mennesker, og de fem største byene vil ha 100 millioner innbyggere hver, spår Nustad.

– Det er åpenbart at afrikanerne trenger nye løsninger innenfor mat, utdanning, helse, energi og finansiell inkludering. Flere interessante løsninger på disse problemene er allerede utviklet av innovative miljøer i Afrika, og det er slike bedrifter vi har investert i, sier han.

Nustad er sønn av Cecilie Nustad, som døde i 2018. Hun var datter av entreprenøren og eiendomskongen Olav Selvaag. I 2015 verdsatte Kapital formuen hennes til 600 millioner kroner.

Tharald Nustads fettere er fortsatt store eiere i Selvaag Bolig. Selv har Nustad plassert deler av familiearven i Nordic Impact og Katapult.

– Vi hjelper og investerer i tech-startups med bærekraftige løsninger for fremtidens samfunn, sier han.

Venture-imperium

Nustads eierskap blir forvaltet i selskapet Nordic Impact. Han oppsummerer venture-imperiet slik:

* 50 direkteinvesteringer.

* 70 investeringer gjennom akseleratorer.

* Selskapene befinner seg i rundt 40 land i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Afrika og Sørøst-Asia.

* Samtlige investeringer er minoritetsposter, typisk mellom 1 og 20 prosent.

* Startup-programmene Katapult Akselerator og Katapult Ocean holder til i Oslo, og investerer i startups gjennom egne fond.

* Katapult Food i London, som skal være aktivt i løpet av sommeren 2020.

* Katapult Learning i Oslo, som skal få en tydeligere rolle gjennom året.

* Nye akseleratorer i Mauritius og Rwanda i løpet av 2020 og i Ghana i 2021.

* Arrangementet Katapult Future Fest, som handler om impact investing, teknologi og fremtidens bærekraftige samfunn.

* Rundt 120 millioner kroner i verdijustert egenkapital på direkteinvesteringene. Mer enn 200 millioner i samlet porteføljeverdi inkludert fondsinvesteringene. Holdingselskapet for både Katapult/Nordic Impact og de andre bedriftene Nustad eier, skal imidlertid ha en betraktelig større verdi.

80 reisedøgn er egentlig for mye, og jeg prøver å trappe ned. Det er slitsomt å reise
Tharald Nustad, teknologiinvestor

Satser på nye sentre i sør

– Hvorfor vil du starte opp akseleratorer i Rwanda og Mauritius?

– Det viktigste er at landet har et progressivt og næringslivsvennlig styre. I hovedstaden Kigali holder Klarna-gründer Niklas Adalberth på med å bygge opp en hub for venture-investeringer, og det er en viktig partner for oss.

– Når det gjelder Mauritius, er det et viktig finanssentrum og et springbrett til mange av de største markedene i Afrika, selv om det bare bor 1,2 millioner på øygruppen.

– Vi utvikler et partnerskap med et av de største næringslivskonglomeratene på Mauritius og kommer til å få med oss lokale investorer, sier han.

Reiser 80 dager i året

– Det er viktig for oss å komme inn på et tidlig tidspunkt, og på en lav verdsetting, uten at vi dermed skal prøve å ta selskapet fra gründeren, sier han.

For å følge opp investeringene og bygge ut venture-imperiet har han rundt 80 reisedøgn i året.

– Det er egentlig for mye, og jeg prøver å trappe ned. Det er slitsomt å reise, sier han.

Nustad studerte fysikk ved et universitet i Seattle. På midten av 2000-tallet var han selv med på å starte selskapet Inviso, som betegner seg som Norges ledende byrå for digitalt markedsføringsinnhold til eiendomsmarkedet.

Noen av selskapene er et skikkelig longshot. Andre er tryggere investeringer som kommer til å gjøre det bra om få år
Tharald Nustad, teknologiinvestor

I årene som fulgte har han vært med på å starte flere firmaer og startups, og gått inn i flere andre gründerselskaper som investor. Det ga mersmak.

100 nye selskaper i året

– Kommer du opp i 200 selskaper om tre år?

– Det blir nok flere enn det hvis du tar med rubb og stubb. Hvis du tar med alle som går gjennom akseleratorene våre, blir det 100 eller flere nye selskaper i året.

– Er det et nytt Google eller Microsoft, noe av det du har i porteføljen din?

– Noen av selskapene er et skikkelig longshot. Andre er tryggere investeringer som kommer til å gjøre det bra om få år, svarer han.

Huddly og Otovo er to selskaper i den norske delen av porteføljen der Nustad og Nordic Impact har solgt seg ned de seneste par årene.

– I Huddly gjorde vi tigangeren på den investerte kapitalen, og i Otovo gikk investeringen firegangeren, sier han.

Huddly jobber innen videokonferanse. Otovo betegner seg på sin side som fremtidens strømselskap, som selger solpaneler til boliger og bedrifter. I desember 2019 ble det kjent at det svenske retailkonsernet Axel Johnson satser 170 millioner kroner på Otovo, dels gjennom en emisjon og dels ved kjøp av aksjer.

Nettavisen Shifter har tidligere skrevet at teamet bak Katapult Fund har dokumentert solid avkastning på flere av sine tidligere investeringer.

Seks selskaper er solgt ut. I ett av selskapene, Nettbil, skal investeringen ha gått 15-gangeren.

– Hvilke mørke skyer ser du i horisonten?

– Hvis det skulle bli en nedtur i økonomien, vil startups lide. Men det er positivt at alle snakker om bærekraft og bærekraftsmål, og at det vi har holdt på med, plutselig er blitt veldig populært. For noen år siden slet vi med å forklare hva vi gjorde, men nå skal alle gjøre det samme, svarer han.

olav selvaag
tharald nustad
nordic impact
katapult
Katapult Future Fest
huddly
otovo
breaking
Nyheter
Finans