Polar kjøpte kronen etter Apple-drevet fall

Forvalterne i nye Polar Asset Management satser på sterkere krone fra dagens nivåer og tror euroen faller til 9,80.

KJØPER KRONER: Ole Christian Presterud (t.v.)  og Kent Torbjørnsen i Polar Asset Management. Foto: Jone Frafjord
Finans

Tirsdag formiddag styrket euroen seg til over 10,10 kroner etter at Apple sa at selskapet ikke når inntjeningsmålet takket være manglende iPhone-produksjon og lav etterspørsel i Kina. Den norske kronen går typisk svakere ved risk off-stemning i markedet, dels som følge av effekten på oljeprisen. 

Også andre råvarerelaterte valutaer som australske dollar og newzealandske dollar falt. For nystartede Polar Asset Management var kronesvekkelsen en anledning til å kjøpe den norske valutaen.

Apple sier de ikke greie å levere så mye som ønsket. Men dét er ingen overraskelse
Ole Christian Presterud, Polar Asset Management

Polar er et nystartet forvaltningsselskap, men Ole Christian Presterud og Kent Torbjørnsen har lang erfaring fra DNB Markets.

Presterud var sjef for spotavdelingen for valuta og valutaderivater fra 1998 til 2015, og hadde fra 2015 ansvar for bankens egenhandel med valuta. Torbjørnsen var i DNB Markets i over 14 år, hvorav syv år som sjef for FX Trading-desken.

Nå har de på egne ben posisjonert seg for en sterkere krone mot euro. Tirsdag ettermiddag lå kronen på 10,07 mot euro, mot 10,03 mandag.

Kjøpte kroner tirsdag

– Apple sier de ikke greier å levere så mye som ønsket. Men dét er ingen overraskelse. Det måtte alle tenke seg, sier Ole Christian Presterud til Finansavisen.

Han har et kursmål på 9,80 kroner pr. euro, som er i nærheten av bunnene for euroen i slutten av desember og begynnelsen av januar.

– Når den nyheten kommer er det en anledning til å vekte seg opp i kronen. Hadde det vært en nyhet om viruset generelt som fikk kronen til å svekke seg, at spredningen økte, eller at viruset muterte, ville det vært noe annet. Men det er ikke tilfellet.

En gradvis normalisering av den kinesiske hverdagen og et virus som etter hvert slipper taket er hva Presterud ser for seg fremover.

– Det vil styrke råvareprisene. Det vil bety mer enn svake innenlandske tall, tror Presterud.

V-formet oppsving?

Blant økonomer er et V-formet forløp et vanlig scenario, med kraftig redusert vekst i første kvartal og delvis andre kvartal, og så en rekyl opp senere i år. Presterud synes det er vanskelig å spå når rekylen kommer.

– Nå stimuleres det ganske kraftig i Kina. Det kom nytt rentekutt på søndag og det vil komme kraftige skattelettelser. De vil nok gjøre alt de kan for å holde aktiviteten oppe, sier Presterud.

– Psykologien spiller inn. Vi må ikke se gode tall, men se at det begynner å gå over. Da tror jeg risk on begynner å se gunstig ut igjen.

Kronene han har kjøpt har en snittkurs på rundt 10,20 mot euro, ifølge Presterud. Faller kronen til rundt 10,30 mot euro igjen, vil han kaste kortene.

polar asset management
ole christian presterud
kent torbjørnsen
dnb markets
apple
coronavirus
kina
råvarepriser
iphone
Nyheter
Finans