<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik tjener Ivar (82) det dobbelte av børsen hvert år

Ivar Løge ble rik på postordre før han satset på aksjer. Avkastningen har vært det dobbelte av børsen. Strategien handler om det grønne skiftet og digitalisering.

Publisert 18. feb. 2020
Oppdatert 20. feb. 2020
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 928 ord
Article lead
lead
KNALLSTART: – Jeg liker å sammenligne meg med norske aksjefond. Jeg slår dem alle med glans, sier Ivar Løge, som har hatt en fantomstart på 2020, og tjent 44 millioner på syv uker. Foto: Eivind Yggeseth

– Jeg har identifisert to megatrender, det grønne skiftet og digitalisering, og har hatt et langsiktig disiplinert perspektiv på disse, sier Ivar Løge.

Han har kontor på Trollåsen ved Mastemyr, vegg-i-vegg med motorveien, der han ser stadig færre fossilbiler passere til og fra jobb i Oslo. Fem kilometer lenger sør nyter han frisk ferskvannsutsikt over Gjersjøen fra boligen på Greverud.

Ivar Løge er Norges postordrekonge, men enda mer enn han har tjent på å selge billigvarer til Ola og Kari Nordmann har han tjent på å selge postordrefirmaet til rike investorer før han har kjøpt det tilbake på billigsalg kort tid senere når de ikke har klart å drive det like bra.

20 prosent i året

Kremmerånden har han tatt med seg til aksjemarkedet der Løge nå forvalter en investeringsportefølje på 1,15 milliarder kroner. Avkastningen kan enhver aksjeproff misunne ham.

Løges aksjeportefølje steg 33 prosent i fjor, mens hovedindeksen steg 16,5 prosent. De seneste fem årene har Løge en gjennomsnittsavkastning på 20,1 prosent, mens børsen har steget 10,1 prosent.

Han har aksjedata tilgjengelig tilbake fra utgangen av 2011. Siden da er Løges aksjer opp 20,01 prosent i året, mens børsen er opp 11,45 prosent.

Løges strategi handler om at han ikke forsøker å gå inn og ut av aksjemarkedet på de beste tidspunktene. I stedet forsøker han å analysere seg frem til de beste aksjene, og når han har funnet disse, sitter han på disse lenge.

Tror langsiktig på ESG

– Jeg regner sjømat som en del av det grønne skiftet, og har i dag over 100 millioner i fire oppdrettsselskaper, Atlantic Sapphire, SalMar, Mowi og Bakkafrost. I tillegg har jeg Scatec Solar og Tomra samtidig som jeg i lang tid har vært sterkt undereksponert i olje og oljeservice, sier Løge.

Kortsiktig ser ESG-aksjer veldig dyre ut, men for en som er langsiktig, er jeg ikke sikker på at det er dyrt
Ivar Løge

– Det man må gjøre er å forsøke å finne noen trender man tror på, og investere etter det man tror på i fremtiden. Jeg hører til dem som har trodd på at det grønne skiftet vil gå raskere enn markedet tror, hvilket har vist seg at det gjør, noe jeg tror vil fortsette.

– Er du ikke redd for at ESG-aksjer er priset høyt?

– Kortsiktig ser ESG-aksjer veldig dyre ut, men for en som er langsiktig, er jeg ikke sikker på at det er dyrt. Mange tror man bør ta gevinst, men jeg tror ikke det er en lur strategi. Man skal holde på gode aksjer inntil rammebetingelsene endrer seg.

Mowi-aksjene kjøpte han for 62 kroner i 2013. Nå står de i 225. SalMar kjøpte han i 2015 for 133 kroner. Nå nærmer kursen seg 500. Atlantic Sapphire kjøpte Løge for 46 kroner i 2017. Nå er kursen 138.

– Gode aksjer er dyre

For bare ett år siden kjøpte han Scatec Solar-aksjer for 79 kroner stykket. Nå er kursen i 178. Og i Tomra lot han seg friste til å selge med stor gevinst, men kjøpte seg inn i november 2018 til kurs 225. Nå er kursen 285.

I stor utstrekning er avkastningen min knyttet til megatrendene
Ivar Løge

– Det er en grunn til at gode aksjer er dyre. Derfor har jeg ingen tanker om å selge Scatec Solar. Det kan godt hende Tomra får nedtur før man får panteordning i Storbritannia og Irland, samt andre land som ligger nærmest, men det kommer etter hvert, og da vil Tomra-kursen gå så det suser, sier Løge.

– Jeg har brent meg på at jeg har gått ut av Tomra fordi aksjen har ligget stille, men ikke lenge etter har det skjedd noe, og da har aksjen gått mye på kort tid.

Har tjent 44 mill. i år

– I stor utstrekning er avkastningen min knyttet til megatrendene. I tillegg var Gjensidige veldig bra i fjor, en post jeg har sittet på siden selskapet gikk på børs. En annen er Kongsberg Gruppen.

Løges største post er i dag Atlantic Sapphire, der han har aksjer for 45 millioner, foran SalMar på 24, samt Mowi og Kongsberg Gruppen rett over 20 millioner. I tillegg har han SR-bank for nær 20 millioner, samt en del annen finans, som Storebrand og Sparebanken Vest.

Innen digitalisering har Løge satset på Kahoot!, Crayon, Bouvet, Schibsted og Webstep. Til sammen utgjør disse 42 millioner.

Og 2020 har startet gnistrende for postordrekongen. Allerede syv uker inn i året har han tjent 44 millioner.

– Det har gått spesielt bra i år siden børsen er pluss/minus null. Det har en del å gjøre med at kronen har svekket seg betydelig i år samtidig som jeg har en del utenlandske aksjefond, sier han.

Jeg liker å sammenligne meg med norske aksjefond. Jeg slår dem alle med glans
Ivar Løge

Knuser norske aksjefond

Valutaeffekten var imidlertid ikke det som bidro i fjor.

– Mange tror kronen svekket seg mye i fjor, men selv om dollaren steg, så falt euroen tilsvarende, sier Løge.

– Ingenting er vanskeligere å spå enn valuta, men jeg ser ingen grunn til at kronen skal styrke seg fremover, så jeg tror det er fornuftig å ha en del investeringer i utenlandsk valuta – kanskje opptil 50 prosent.

Man lever ikke et liv i aksjemarkedet uten å gå på tap, men selv etter en hard satsing på forbrukslånsbanker unngikk han den verste smellen.

– Jeg skal ikke legge skjul på at jeg var heldig med en god del av salgene mine, som i Komplett Bank der jeg tjente 45 millioner, samt i B2 Holding.

– Jeg liker å sammenligne meg med norske aksjefond. Jeg slår dem alle med glans, sier Løge.