Rekordstart på obligasjonsåret

I motsetning til i fjor har interessen for obligasjoner vært svært god ved årets begynnelse. – Det er fremdeles lavt rentenivå, og det finnes veldig mye kapital i markedene, sier Philip Asp i Nordea.

GODE TIDER: Philip Asp (t.v.), leder for Nordeas investeringsbank, og Joachim W. Heide, sjef for bankens obligasjonsutstedelser, kan se tilbake på en aktiv start på 2019.  Foto: Iván Kverme
Finans

– Vi har aldri tidligere hatt så høyt volum i årets første seks uker i Norge som i år. Også i Sverige har det vært en sterk start, sier Philip Asp, som er leder for investeringsbanken i Nordea.

Hittil i år har selskaper hentet 18 milliarder norske kroner i obligasjonsmarkedet, der Nordea har vært tilrettelegger for 53 prosent av disse. Til sammenligning endte volumet på cirka 75 milliarder kroner i hele fjor.

– I fjor hadde vi en tøff og langsom start, etter et veldig dårlig fjerde kvartal i 2018, med risikoaverse markeder. Det tok seg ikke opp før i begynnelsen av mai. Nå har det egentlig ikke bare vært de første seks ukene som har vært bra, men også siste del av 2019, forklarer Asp.

Populære lån

Ifølge en melding fra Oslo Børs har den utestående verdien av børsnoterte lån for første gang passert 2.000 milliarder kroner. Årsaken er blant annet rekordhøy tilstrømming av nye lån, og samtidig som to billioner-grensen ble brutt ble årets 100. nye lån notert. Verdien på årets nye obligasjoner og sertifikater er nær 74 milliarder kroner.

 Hvorfor er det så mye aktivitet?

– Fordi vilkårene er så attraktive. Det er fremdeles lavt rentenivå, og det finnes veldig mye kapital i markedene, sier Asp.

– Investorene søker avkastning, og da ser man at kreditt er en aktivaklasse som fortsatt er attraktiv – særlig de nordiske markedene og nordiske fond har hatt sterk flyt inn av kapital. Det gjør at vi har sett store ordrebøker, mange ganger overtegnet, som resulterer i gode vilkår for utsteder, fortsetter han.

Forventninger for den neste tiden er en aktiv mars. Vi venter oppdrag fra en bra miks av industrier
Philip Asp, Nordea

En av utstedelsene Nordea har vært tilrettelegger for, var da Hurtigruten la ut et nytt obligasjonslån på 300 millioner euro, eller rundt tre milliarder norske kroner, i slutten av januar. Lånet ble betydelig overtegnet.

Sjømat trekker flere

DNB var i likhet med Nordea tilrettelegger i Hurtigruten-lånet, og har hatt tilsvarende opplevelse i obligasjonsmarkedet hittil i år. 

– Det har vært en hektisk start på året, også for vår del. Kraft, shipping og transport er bransjene som har vært mest toneangivende, og i tillegg ser vi at sjømatselskapene har fått en bredere appell, forteller Peter Behncke, leder for investeringsbanken i DNB Markets.

MELDER OM STOR INTERESSE: Peter Behncke, sjef for investeringsbanken i DNB Markets. Foto: NTB Scanpix

Etter årsskiftet har Behncke og Co. vært med på 14 transaksjoner i det norske markedet, og har en markedsandel på 32 prosent.

Fra ABG Sundal Collier rapporteres det også om et sterkt marked for låntagere.

– Det er mye kapital i markedet, og mange som ønsker å investere mer i obligasjonsprodukter, sier Are Andersen, som leder meglerhusets investeringsbank-virksomhet.

– Utstederne hittil i år er i hovedsak tilbakevendende aktører i markedet, men vi har for vår del for eksempel også tilrettelagt obligasjonslån til E&P-selskapet Mime Petroleum som førstegangsutsteder, fortsetter han.

Flere långivere enn låntagere

At mange investorer vil være med når obligasjonslån legges ut resulterer i et attraktivt rentenivå for låntagerne, påpeker Kristian Pande Horn, som er leder for corporate finance i Arctic Securities.

– Investorene er svært likvide og de fleste navn handles inn. Volumet i 2019 var all-time high, og markedet er vidåpent for nye utstedelser. Bredden i sektorer og industrier er også god. Så langt har etterspørselen vært større enn tilbudet av nye dealer, forteller han.

God rente er én av årsakene til at selskaper henter penger via obligasjonslån. En annen er å bytte fra tradisjonelle banklån til obligasjoner for å få en mer fleksibel kapitalbase, ifølge Asp i Nordea. Dessuten kan obligasjonslånene levere lengre løpetid.

Fremover ser han for seg at pilene fortsetter å peke oppover.

– Forventninger for den neste tiden er en aktiv mars. Vi venter oppdrag fra en bra miks av industrier, og både tradisjonelle og nye utstedere som ikke har vært i obligasjonsmarkedet før, sier Asp.

nordea
dnb markets
arctic securities
abg sundal collier
philip asp
obligasjonslån
obligasjoner
oslo børs
Nyheter
Finans