Virusfrykten inntar Europa

Økt virusfrykt sender europeiske børser til bunns. Prisen på gull, derimot, er den høyeste på syv år.

I FRITT FALL: Flere av de europeiske børsene raser mandag morgen. Blant de største er Frankfurts DAX-indeks. Denne dalte nesten 3 prosent ved åpningshandelen. Foto: AFP
Finans

Investorer trekker kapital ut av høyrisikable verdipapirer, og plasserer de heller i sikre havner, slik som gull eller amerikanske statsobligasjoner, skriver Financial Times. 

Reaksjonene sender europeiske børser i grøften, mens prisen på gull inntar nye rekorder.

Europa i fritt fall

Europeiske børser står i fritt fall ved åpning av handel mandag morgen. På bare en snau halvtime er flere milliarder euro barbert bort fra de europeiske børsene. Italia opplever det største fallet.

Ved 9.30-tiden raste Milano-børsen ned 4,2 prosent, mens London, Paris og Frankfurt faller alle omtrent 3 prosent i morgentimene.

Oslo Børs slipper heller ikke unna, og tynges av en knekk i oljeprisen. Hovedindeksen er 3,5 prosent ned ved samme tidspunkt.

Oljeaksjene, slik som Aker BP og Equinor, står derfor for mye av dagens tap på hovedindeksen. Disse faller henholdsvis 5,2 og 4,5 prosent i morgentimene. 

Andre virusutsatte industrier, slik som flybransjen, er også sterkt preget av de negative nyhetene. 

Norwegian starter derfor ukens første handelsdag med nesten 9 prosent kursras.

Virusfrykten sprer seg

Fallet skyldes hovedsakelig økt virusfrykt. I løpet av helgen var det flere tegn til at spredningen økte i omfang, etter at nye smittesaker ble rapportert i både Italia, Sør-Korea og Iran.

Italia er landet utenfor Asia som er hardest rammet av viruset. Over 130 personer er nemlig blitt smittet i Europas fjerde største økonomi. 

Nå har landet innført en rekke restriksjoner og avlyst flere sportsarrangementer, som følge av frykten for videre spredning.

Dette er trolig også årsaken til at Milano-børsen rammes hardest blant de europeiske børsene mandag morgen.

Høyeste gullpris på syv år

Jakten på mulige sikre havner, i kjølvannet av den økte virusfrykten, kan imidlertid ha bidratt til å rykke opp prisen på sikrere eiendeler.

Gullprisen økte 1,5 prosent mandag morgen. Nå prises nemlig gull til 1.667 dollar per unse. En må altså helt tilbake til 2013 for å finne tilsvarende gullpris.

Den amerikanske 10-årsrenten, som flytter seg inverst med prisen, falt 9 basispunkter til 1,38 prosent. Dette er den laveste verdien siden juli 2016.

Nyheter
Finans
Børs