Peter Hermanrud: – Bommer man, kan konsekvensene bli fatale

Aksjestrateg Peter Hermanrud mener risikoen er for høy til å kjøpe aksjer nå.

BEKYMRET FOR NEDSIDEN: Så Peter Hermanrud ville ventet med å kjøpe aksjer nå. Foto: Iván Kverme
Finans

– Risikoen har økt. Det har markedet merket. Så spørs det om det har tatt høyde for for mye eller for lite, sier Peter Hermanrud, aksjestrateg i SpareBank 1 Markets, om det kraftige kursfallet mandag.

Ved stengetid var Oslo Børs ned 4,09 prosent. Fryktindeksen Vix spratt opp over 40 prosent til 23,9 poeng i løpet av mandag formiddag. 

Samtlige ledende indekser i USA raste da Wall Street åpnet mandag ettermiddag. Ved 16-tiden norsk tid hadde de hentet seg noe inn. Dow Jones, S&P 500 var begge ned 2,5 prosent  og Nasdaq Composites var ned 2,6. 

– Er dette et bra tidspunkt for å selge mer, eller for å kjøpe?

– Sannsynligvis skal aksjene mer opp enn ned herfra. Men bommer man, kan konsekvensene bli fatale, så jeg ville egentlig ikke gjort det, men ventet og sett litt, sier Hermanrud.

– Den gode nyheten er at Kina ser ut til å få kontroll. Den dårlige nyheten er at resten av verden ikke ser ut til å ha det.

Tiltakene kan bli dyre

Kina har tatt i bruk ulike karanteneordninger for å begrense spredningen av viruset.

– Vil Europa greie å gjøre noe lignende, ved behov?

– Vi klarer det. Det vil nok forhindre at dette blir noen folkesykdom, men konsekvensene på økonomien av tiltakene kan blir store.

For aksjemarkedet er utgangspunktet nå om det kommer en typisk korreksjon på rundt 10 prosent, mener Hermanrud.

– Det er for tidlig å spekulere, men en må begynne å tenke på hva utfallet kan bli. Hvis det i vestlige land blir satt i verk tiltak mot viruset som lammer aktiviteten helt, blir det mye verre enn et fall på 10 prosent, men jeg synes det er vanskelig å tallfeste.

I RUTE: Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets mener børsfallet er helt i rute. Foto: Iván Kverme

– Helt i rute

Også Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets, synes det er vanskelig å si hvilken effekt coronaviruset vil ha på markedet. 

– Vi har lenge vært skeptiske til at markedet har gått mer enn det inntjeningen skulle tilsi, så vi har et marked som er mer utsatt for negative nyheter enn normalt. Sånn sett mener jeg dagens børsfall er helt i rute, men det er vanskelig å regne seg frem til akkurat hvor mye det skal falle, sier Harper. 

Også Harper påpeker at det i løpet av et børsår er normalt med en korreksjon på om lag 10 prosent, sist Oslo Børs falt mer enn 10 prosent var i fjerde kvartal 2018. I 2008, under finanskrisen, ble hovedindeksen mer enn halvert i løpet av noen måneder.

– Kjøp defensive aksjer

I slutten av januar gikk Harper, i DNBs rapport «Økonomiske utsikter», ut og anbefalte en moderat undervekt i aksjer. Den anbefalingen står han ved. 

På generell basis påpeker Harper at Oslo Børs ofte faller mer enn andre børser, fordi det er et stort antall selskaper innenfor råvaremarkedene, energi og shipping som har en tendens til å svinge mer enn mange andre sektorer.

Dersom en likevel ønsker å kjøpe aksjer i dagens marked, mener Harper man bør satse på  defensive aksjer, aksjer som har høyere egenkapitalavkastning og direkteavkastning enn gjennomsnittet. 

Han trekker frem telekom, eiendom og til en viss grad sjømat som eksempler på defensive sektorer. 

Så langt i år har DNBs ukesportefølje falt 4,2 prosent. Likevel forblir porteføljen uendret denne uken, med flere aksjer Harper betegner som defensive: eiendomsselskapet Entra, sjømatselskapet Salmar og industrikonsernet Kongsberg Gruppen som tidligere denne måneden foreslo et ekstraordinært utbytte på 2,25 milliarder kroner. 

paul harper
dnb markets
peter hermanrud
sparebank 1 markets
coronavirus
Nyheter
Finans
Børs