Ketil Skorstad: – Det dummeste man kan gjøre er å lukke øya og stikke hodet i sanden

– Det dummeste man kan gjøre nå er å lukke øya og stikke hodet i sanden. Det er en veldig farlig strategi i aksjemarkedet, sier Ketil Skorstad.

Investor Ketil Skorstad Foto: Eivind Yggeseth

Ketil Skorstad har gjort det fantastisk som investor etter at han sluttet som aksjemegler. Nå selger han for å redusere risikoen.

– Man er nødt til å håndtere fallet . Jeg kjøper ikke. Jeg slanker meg etterhvert som markedet faller. Selv om det føles billig å kjøpe aksjer nå, så vet man aldri hvor langt et slikt fall kan bli, sier Ketil Skorstad.

Det dummeste man kan gjøre er å lukke øya og stikke hodet i sanden
Ketil Skorstad

Han mener investorer med belåning bør være innstilt på å selge noe.

– Det er veldig lett å kjøpe aksjer, men veldig vanskelig å selge. Jeg tror det er sunt å selge, og spesielt når man har belåning. Da er det høyst nødvendig.

– Forberedt på det verste

– Alle må tilpasse seg sin strategi. Det dummeste man kan gjøre er å lukke øya og stikke hodet i sanden. Det er en veldig farlig strategi i aksjemarkedet, sier Skorstad.

Foreløpig tror han ikke aksjemarkedet står foran et børskrakk.

Det er nesten alltid overraskende hvor mye det er i stand til å falle
Ketil Skorstad

– Jeg tror ikke fallet blir ekstremt stort, men jeg vet jo ikke. Jeg tror virusfrykten vil forsvinne etterhvert, men midt i panikken man ser nå kan man få veldig store kursbevegelser. Det må man ta høyde for.

– Min erfaring er i stedet for å prøve å plukke bunnen er å vente til stormen har lagt seg, og heller se på nytt på markedet om noe er billig da.

– Hvor mye kan aksjemarkedet falle?

– Det er nesten alltid overraskende hvor mye det er i stand til å falle. Vær forberedt på det verste, men håp på det beste.

Fullklaff i gull og sølv

– Hvor mye har du tapt selv?

– Det vil jeg ikke si, men jeg har stor eksponering i tankaksjer som har vært dårlig i 2020.

Finansavisen slo i august i fjor opp at Ketil Skorstad hadde investert tungt i gull og sølv - anslagsvis for 50 til 100 millioner kroner. Han fikk med seg en voldsom prisoppgang, og den investeringen har vært en perfekt hedge når aksjemarkedet har falt.

– Investeringen i gull og sølv har vært veldig bra, og jeg sitter med dem fortsatt ved å rullere futures kontinuerlig.

Det som ikke har vært like bra er tanksatsingen i Hunter der Skorstad har fem millioner aksjer. Kursen er ned tre kroner fra toppen.

Jeg er bekymret for hva roboter og kvantefond som handler på automatikk kan føre til
Ketil Skorstad

Redd for robotsalg

– Det nåværende fallet kan sammenlignes med desemberfallet i 2018. Det er mer frykt enn tidligere på grunn av coronaviruset. Det handler ikke bare om børsfrykt, men frykt i hele befolkningen, sier Skorstad.

– Jeg er bekymret for hva roboter og kvantefond som handler på automatikk kan føre til. Jeg er redd for at markedet kan spiralere ned til et klimaks. Det er vanskelig å si hvor slikt vil stoppe - om det blir 10 eller 20 prosent.

– Hvis man derimot er verdiinvestor er dette tiden for å kjøpe aksjer billig igjen. De har en slik mulighet nå, sier Skorstad.