Blueberry Capital-forvalter Marius Borthen tror på videre gullprisrally

Marius Borthen i Blueberry Capital knuser børsen med en svært aktiv investeringsstrategi. Nå anbefaler forvalteren å laste opp i gull og skogaksjer.

CASH IS KING: Forvalter og gründer Marius Borthen i Blueberry Capital sitter med en aksjeandel på 50 prosent og resten i kontanter. Foto: Ivan Kverme
Finans

I slutten av januar skrev Finansavisen at Blueberry Capital-forvalter Marius Borthen hadde dratt ned aksjeandelen fra 80 til 40 prosent på grunn av coronavirus-frykt.

«Risk/reward fremstår ikke spesielt lovende når det kom signaler på at de måtte stenge Disneyland i Shanghai på fredag. Da skjønner du at krisen er litt underkommunisert», uttalte han.

Holdt fallet på avstand

Det har vist seg å være et sjakktrekk. Mens børsene har stupt på coronaviruset, har Blueberry Capital hatt en avkastning på minus 1,3 prosent i februar. Hittil i år er porteføljen opp 0,9 prosent, mens referanseindeksen er ned 15,2 prosent.

– Nå er det svært morsomt å være forvalter, og nesten alle handlene går inn om dagen. Med denne utviklingen stenger fondet lenge før startskuddet går på Skarverennet, sier en ski-interessert forvalter.

Nylig kjøpte forvalteren aksjer i VectoIQ, som skal fusjonere med Nikola Motor, samtidig som han shortet NEL. Onsdag steg aksjen 28 prosent etter at fusjonsplanene ble kjent.

– Jeg mener at VectoIQ er kraftig underpriset i forhold til NEL. I utgangspunktet er jeg skeptisk til å investere i selskaper som ikke tjener penger, men med shortposisjonen i NEL får du en ganske markedsnøytral posisjon, sier Borthen.

Frykter USA

Torsdag hadde forvalteren en long eksponering i aksjemarkedet på rundt 50 prosent. Resten av beholdningen er foreløpig plassert i kontanter, hvorav en liten del av er satt som sikkerhet for å hedge utenlandske aksjeposisjoner mot en styrking av kronen.

– Jeg er veldig usikker på hvilke komplikasjoner coronaviruset får for verdensøkonomien inn i andre kvartal. Da tenker jeg spesielt på spredningen av viruset i USA. På den positive siden virker det som utviklingen går bedre i Kina, sier han, og legger til:

– Jeg prøver å ha en forsiktig tilnærming til aksjemarkedet, og investerer nesten utelukkende i aksjer som ikke blir så mye påvirket av viruset.

Jeg prøver å ha en forsiktig tilnærming til aksjemarkedet
Marius Borthen, Blueberry Capital

Midt under den verste coronastormen gjennomførte Blueberry Capital en emisjon i fondet, hvor forvaltningskapitalen økte med 30 prosent. Nå er i underkant av 80 millioner kroner under forvaltning.

Bull på gull

Borthen har i lang tid vært skeptisk til gull, men nå har pipen fått en annen lyd. Forvalteren mener at dagens lave rentenivå er en «gamechanger». Torsdag formiddag ble gull omsatt for 1.652,15 dollar pr. unse. Det seneste året har gull gitt en avkastning på nesten 28 prosent.

– Hvorfor skal du sitte med statsobligasjoner som ikke gir avkastning og som potensielt kan bli verdiløse hvis sentralbankene fortsetter med den massive pengetrykkingen. Jeg er bull på gull og tror råvaren kan by på gyldne muligheter fremover, sier han.

Blueberry Capital har ikke mandat til å investere i råvarer, og derfor har Borthen kjøpt GDX, som er en gullgruveindeks. Han kommer imidlertid til å endre på mandatet foran neste generalforsamling.

– Gruvene som utvinner gull tjener på økt gullpris, samtidig som kostnadene for å utvinne råvaren har gått ned med lavere oljepris de siste ukene. Der har du en dobbeleffekt, og når gullgruveaksjene heller ikke har steget nevneverdig, fremstår risk/reward som meget god nå, sier Borthen.

ESG-posisjonering

Den største enkeltposisjonen i fondet er tømmer- og papirprodusenten Svenska Cellulosa, som er notert på Stockholm-børsen.

– Skogverdiene er blitt kraftig skrevet opp i 2019, men det er kanskje bare starten når diskonteringsrenten stuper videre. Skogaksjer prises nå til godt under verdijustert egenkapital selv om underliggende verdier øker. Med økende fokus på ESG er bransjen perfekt posisjonert, og coronaviruset burde ikke påvirke den langsiktige utviklingen nevneverdig. Jeg tror en inngang nå er smart, sier han.

Av andre store enkeltposisjoner finner man blant andre Bank Norwegian, Sbanken, Stora Enso, Aker og BWO. En annen favoritt er Africa Oil, som ifølge Borthen trolig er verdens billigste oljeselskap. 

– Den estimerte kontantstrømmen for neste år er tilsvarende dagens børskurs, sier han.

blueberry capital
marius borthen
Nyheter
Finans
Børs