Spår videre børsuro

Selv om aksjemarkedet kan hente seg noe inn etter mandagens kraftige børsfall, advarer Nordea-strateg Erik Bruce mot videre børsfall.

SPENT STEMNING: De ansatte ved meglerbordet i Nordea Markets var spente før børsåpning mandag. Oslo Børs startet med et fall på 12 prosent.  Foto: Iván Kverme
Finans

– Jeg tror vi skal ned mellom 5 og 7 prosent, kanskje helt ned i 10 prosent, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management få minutter før Oslo Børs åpner mandag morgen.

Det ligger an til blodrød børsåpning her hjemme, etter at oljeprisen stupte med 30 prosent i helgen og asiatiske aksjemarkeder falt i morgentimene mandag. Telefonsamtalene er mange for meglerne på rente-, valuta og aksjebordet i Nordea Markets, en etasje under der Bruce står og sjekker telefonen sin:

– Futurene på engelske børser er ned 9 prosent, det kan falle enda mer på Oslo Børs, sier han spent.

Like etter er klokken ni, og det norske aksjemarkedet tikker i gang.

– Det er ned 12 prosent! Vi blir dobbelt så rammet, med både børsfall internasjonalt på coronafrykt og oljeprisen som stuper, forklarer Bruce.

Oljekollaps

At Oslo Børs skulle ned var det liten tvil om, med en oljepris som hadde falt fra rundt 45 dollar fatet fredag ettermiddag til like over 32 dollar tidlig mandag morgen. Årsaken til oljekollapsen var bruddet i forhandlingene mellom Opec og Russland før helgen, der Saudi-Arabia som følge av dette dumpet oljeprisen og varslet høyere produksjon fremover.

Svakere krone kan mildne det som rammer norsk økonomi
Erik Bruce, Nordea Wealth Management

Oljenedturen kommer på toppen av coronaviruset, som i løpet av helgen spredte seg videre.

– Oljeprisen kollapset over helgen, det betyr mye for Oslo Børs. Jeg tror vi må tilbake på 1990-tallet for å se så kraftig fall så raskt, jeg kan i hvert fall ikke huske en så dramatisk bevegelse i oljemarkedet som dette, sier Bruce et kvarters tid etter børsåpning.

 Hva betyr oljeprisfallet for norsk økonomi?

– Det betyr mye dårligere tider for alt som har med olje og energi å gjøre. Hvis dette varer ved blir det problemer i oljeleverende næringer, litt som vi så i 2014-2015. I tillegg til det må vi regne med at coronaviruset rammer norsk økonomi på samme måte som det ser ut til å ramme økonomier rundt omkring. Dermed kan vi få en dobbel smell, med lav oljepris og uro knyttet til coronaviruset, forklarer sjefstrategen.

Euro mot 11 kroner

Det er ikke bare oljeprisen som faller, også den norske kronen svekkes kraftig. Mandag ettermiddag kostet en euro rundt 10,9 norske kroner, mens den amerikanske dollaren ble handlet for rundt 9,5 kroner.

Siden coronaviruset ble kjent har euroen steget omtrent én krone i verdi, ifølge Bruce.

– Kronen svekker seg kraftig, hva betyr det?

– Det kan hjelpe en del eksportbedrifter til å vinne markedsandeler, men utsiktene for hva som skjer med markedene fremover og å bedre inntjeningen i norske kroner er usikkert. Men svakere krone kan mildne det som rammer norsk økonomi, sier han.

Flere land kan stenges

Og Nordea-strategen tror ikke aksjemarkedene er ferdige med nedturen.

– Når vi har hatt en kraftig korreksjon kan det komme litt tilbake igjen, men vi har hatt så store bevegelser i aksjer og valuta, og vi kommer til og har allerede sett store bevegelser i rentemarkedet, så jeg tror man må regne med store svingninger fremover. Vi er ikke ferdige med dette, mener Bruce.

–  Vi må vente og se hva slags tiltak andre land gjør mot coronasmitte. Nå er Nord-Italia stengt, det kan skje at deler av USA også stenges. Foreløpig tror jeg man bare må belage seg på uro, advarer han.

erik bruce
oslo børs
børsfall
nordea
Corona
korona
Nyheter
Finans
Børs