Investerer kvart milliard i Afrika-startups

Telenor-veteran og tidligfaseinvestor Endre Skolt har fått smaken på Afrika. Nå skal han hente 230 millioner og investere i gründere i sør.

PÅ KAPITALJAKT: – Først og fremst vil vi snakke med familier og private kapitalmiljøer som vi vet er opptatt av bærekraft og klimaspørsmål, sier investor Endre Skolt. Foto: Anders Horntvedt
Finans

NAIROBI, KENYA: – Mange i Norge har ikke det riktige bildet av hva som egentlig foregår i Afrika. Det skjer så mye som ikke får oppmerksomhet hjemme. Spesielt Kenya er blitt en voksende og kjempespennende økonomi, sier Endre Skolt, tidligfaseinvestor og tidligere forsker i Telenor.

Finansavisen møter ham i den kenyanske hovedstaden, der Skolt i første halvdel av februar deltok i en norsk næringslivsdelegasjon.

Når Skolt kommer tilbake til Norge, begynner for alvor arbeidet med å hente en nesten en kvart milliard norske kroner. 25 millioner dollar, tilsvarende rundt 230 millioner kroner, er målet å hente inn fra skandinaviske investorer innen utgangen av september.

Det beløpet er på nivå med resultatene fra de  TV-aksjonene de seneste årene.

Fra pukk til gründerbedrifter

Skolt sluttet i jobben i Telenor i 2015. Da ble han investor på heltid med kontor i gründerkollektivet Mesh i Oslo.

Nå er han daglig leder i investeringsselskapet Change Com, som han driver sammen med partnerne Rolf Marthinusen, Stein Erik Nordmo og Katharina Asting.

– Frem til nå har jeg brukt egenkapital, eller nærmere bestemt min andel av familieformuen.

I en skatteliste står Skolt oppført med 43 millioner kroner i formue.

Mini-CV

Navn: Endre Skolt (61).

Bakgrunn: Master i elektrofag ved NTNU. Har studert to år i Kina. Startet i Telenor i 1990. Var forsker i ti år i Telenor, og jobbet ytterligere fire år som forskningssjef. Har også jobbet i to år for Norconsult i Saudi-Arabia. Investor på heltid siden 2015.

Privat: Gift, tre barn. Bosatt i Bærum.

Ifølge Skolt stammer formuen fra hans andel av familieselskapet Skolt Holding, som omsatte for 1 milliarder kroner i 2018. Skolt Holding eier blant annet flere pukkverk og næringseiendom i Østfold.

Change Com, som er Skolts selskap, eier på sin side aksjeposter i 18 selskaper. 12 av dem befinner seg i Skandinavia, mens de øvrige seks er selskaper i Øst-Afrika. 

I porteføljen finner vi blant annet Trondheim-selskapet Mazemap, som leverer innendørsnavigasjon for universitet og sykehus verden over. Adidas og Nokia er også på kundelisten.

Skolt var tidligere investor i Nabobil, som i juni ble solgt til amerikanske Getaround. Han oppgir å ha fått 55 prosent gevinst på investeringen på 845.000 kroner.

Fra 8 til 10 millioner på fire år

– For fire år siden startet jeg med 8 millioner kroner som skulle øremerkes tidligfaseinvesteringer. Nå er verdijustert egenkapital på 10 millioner kroner, forsiktig vurdert, sier Skolt.

ALLEREDE I PORTEFØLJEN: Navigasjonsselskapet Mazemap i Trondheim, der Thomas Jelle er daglig leder. Foto: Anders Horntvedt

– Hvorfor ikke holde deg i Norge?

– Først og fremst har vi lyst til å gjøre mer. Vi er blitt godt kjent med Øst-Afrika de seneste årene, og fremover har vi lyst til å satse i land som Kenya, Etiopia, Zambia og Uganda, i tillegg til utvalgte markeder i Sørøst-Asia, sier han.

Skolt bekrefter at han er i samtaler med en Oslo-baserte finansielle rådgivere og tilretteleggere.

– Hvordan skal dere klare å skaffe 230 millioner kroner?

– Først og fremst vil vi snakke med familier og private kapitalmiljøer som vi vet er opptatt av bærekraft og klimaspørsmål. Det motiverer oss også, sier han.

– Har dere fått noen napp så langt?

– Ingen avtaler er inngått. Vi har så langt bare hatt uformelle samtaler, men tilbakemeldingene har vært positive. Vi har såpass mange gode kontakter at vi har stor tro på å lykkes, svarer han.

– Vi kjenner markedene

– Hvorfor skal en investor satse på dere?

– Først og fremst vi kjenner godt de bransjene vi tenker å investere i. Behovet for bedre mobilt internett i fremvoksende markeder er åpenbart. Dernest fordi én av partnerne i teamet har jobbet med tidligfaseinvesteringer gjennom Telenor, og flere av oss har jobbet med å bygge opp Telenors virksomhet i Asia, sier han.

– Hvordan ser porteføljen ut om tre år?

– Da har vi 20-30 selskaper i porteføljen, i tillegg til de investeringene vi allerede har gjort. Vi ønsker oss en større posisjon og aktivt eierskap innenfor mobilt internett. I tillegg vil vi ta mindre posisjoner innenfor solenergi og fintech, sier Skolt.

Change Com er i ferd med å ansette en lokal representant i Nairobi, og vurderer i tillegg representasjon i Singapore. I tillegg ser Skolt for seg å tilbringe omtrent to måneder pr. år ute, fordelt i bolker på rundt to uker av gangen.

– Det er slik vi jobber allerede. To uker på farten av gangen er passe, og da rekker vi gjennomsnittlig to-tre møter pr. dag, sier han.

– Hvordan påvirkes pengejakten av frykten for effektene fra coronaviruset?

– Vi er forberedt på at innhenting av kapital kan ta noe lengre tid enn opprinnelig planlagt, men foreløpig har vi ikke endret planene, svarer Skolt.

endres skolt
Nyheter
Finans