Sissener har tjent titalls millioner på Tesla-short

De som har sittet short Tesla-aksjen de siste ukene har endelig fått uttelling. Jan Petter Sissener også.

SHORT: Jan Petter Sissener er fremdeles short Tesla. Foto: Are Haram

Tesla har falt som en stein de siste ukene og siden all-time high på 917,42 dollar den 19. februar har aksjen frem til i går falt 53,1 prosent til 430,20 dollar.

Onsdag faller aksjen nye 10 prosent til under 389 dollar i førhandelen på Nasdaq.

Shortandelen falt kraftig gjennom den sterke oppgangen i januar og februar, men noen har vært standhaftige og tro sin short. 

Investor og forvalter Jan Petter Sissener har for eksempel vært klar på at aksjen måtte komme ned igjen. Og i et siste har han veddet tungt på det med å kjøpe PUT-opsjoner.

Frem til coronakrisen gikk det ikke så bra, men nå sier han til Finansavisen at han har tjent så mye de siste ukene at han har tatt igjen det tidligere tapet.

– Gevinsten så langt er meget hyggelig, sier han.

– Er det mer enn 50 millioner og mindre enn 100 millioner kroner?

– Det er mer enn 50 og mindre enn 100 – foreløpig, sier han til Finansavisen.

PUT-opsjoner

PUT-opsjoner gir kjøperen rett til å selge de underliggende aksjene til innløsningskursen innen eller på bortfallsdagen. 

Dersom en investor tror at aksjen skal falle i nærmeste fremtid, kan han kjøpe PUTer. Faller aksjen som antatt, vil han kunne selge aksjen dyrere via opsjonsmarkedet enn i aksjemarkedet. Dette kan han gjøre ved å innløse opsjonene. Han krever da gjennom sin megler å få selge de underliggende aksjene til innløsningskursen, som på det tidspunktet vil være høyere enn markedskursen. 

Dersom han ikke allerede eier aksjene, kan han realisere gevinsten ved å kjøpe aksjene i aksjemarkedet for så straks å selge dem til den høyere innløsningskursen. Imidlertid vil investoren som regel realisere gevinsten ved å selge PUTen i opsjonsmarkedet til en høyere kurs enn den han betalte. Premien på PUTen vil nemlig endre seg i motsatt retning av den underliggende aksjekursen. 

Faller aksjen, stiger PUTen i verdi og omvendt. Det potensielle tapet ved kjøp av PUTer er også begrenset til opsjonspremien. Derimot kan investoren selge PUTen i opsjonsmarkedet før opsjonen blir verdiløs. Han kan dermed realisere tapet før det blir for stort.

Kilde: Oslo Børs – Derivater