Pratet beroligende om corona – dumpet aksjer i det stille

Senator Richard Burr (R) kom med beroligende uttalelser om Trump-administrasjonens håndtering av coronaviruset. I skjul dumpet han aksjer for opptil 1,7 millioner dollar.

NEDSALG: Blant annet hotell- og reiselivsaksjer røk ut av porteføljen til Richard Burr. Foto: NTB Scanpix

Richard Burr, som er republikansk senator i North Carolina, er i hardt vær. Nylig ble det kjent at han 13. februar kvittet seg med aksjer for opptil 1,7 millioner dollar – før børskrakket, men etter at Burr var blitt briefet om coronavirusets mulige katastrofale effekt på helse og økonomi.

Det var ProPublica som først bragte nyheten.

– Bedre forberedt enn noen gang

Siden Burr leder Senatets overvåkningskomité, har han tilgang til noen av USAs mest hemmeligstemplede dokumenter, og i forkant av nedsalget skal komiteen ha mottatt daglige oppdateringer om coronaviruset.

Da var virusutbruddet riktignok i full gang i Kina, men uroen hadde ikke rukket å forplante seg til vestlige børser, som fortsatte å sette all-time-high-noteringer.

Det som gjør Burrs aksjehandler interessante, er de offentlige uttalelsene han kom med i forkant. I en kronikk publisert av Fox News 7. februar skriver han dette:

«Heldigvis er USA bedre forberedt enn noen gang til å takle gryende helsetrusler mot befolkningen, som coronaviruset, mye på grunn av arbeidet til Senatets helsekomité, Kongressen og Trump-administrasjonen».

Kun én uke etter at Burr solgte, begynte børsene å stupe. Frem til nå har verdien av noterte aksjer i verden grovt regnet falt med rundt 30 prosent.

– Burr bør gå

«Senator Burr har rapportert om en privat transaksjon som ble gjort flere uker før USA og finansmarkedene begynte å vise tegn på svekkelser som følge av coronavirusutbruddet», sier Burrs talsperson Caitlin Carroll til ABC News.

Den forklaringen kjøper ikke demokraten Joaquin Castro, som kjenner Burr fra en viss komité.

«Som et medlem av Senatets overvåkningskomité vet jeg at komiteen mottar sensitiv informasjon, inkludert utredninger og prognoser, før andre i Kongressen og den øvrige befolkningen (hvis det noengang skjer). Senator Burr bør fratre som formann i påvente av undersøkelser», tvitrer han.

Det hører med til historien at Burr i 2012 var sterkt i mot en lov som skal hindre medlemmer av Kongressen og andre offentlige instanser å bedrive aksjehandel tuftet på innsideinformasjon. 

Ifølge The Washington Post ble loven vedtatt med 96 mot tre stemmer.