Hermanrud spår videre børsfall

Sjefstrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets mener børsfallet ikke er over. – Jeg tror det blir billigere. Jeg tipper det skal falle mer, sier han.

SKAL BLI BILLIGERE: Sjefstrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets ville ventet med å kjøpe aksjer. Foto: Iván Kverme

– Hvis man tror dette blir en dyp økonomisk nedtur, skal vi lenger ned på børsene, og min hovedteori er at vi skal inn i en ganske dyp økonomisk krise. Oppturen vi ser nå, er antagelig et «suckers rally», sier sjefstrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets.

Onsdag ettermiddag norsk tid steg de amerikanske aksjemarkedene, etter at det i morgentimene ble politisk enighet om en krisepakke for 2.000 milliarder dollar for å håndtere coronakrisen. Da hadde de viktigste amerikanske indeksene allerede steget mellom 8 og 12 prosent dagen før, i håp om at en enighet nærmet seg.

Også Oslo Børs fikk drahjelp av den amerikanske oppgangen, og startet onsdag med å stige over 3 prosent. Utover dagen dabbet oppturen noe av, og hovedindeksen her hjemme endte opp cirka 1,6 prosent. Dermed steg Oslo Børs for andre dag på rad.

Men Hermanrud tror altså ikke at nedturen er over, tross to positive børsdager.

– Aksjemarkedene er billige i dag, og har du mye penger på sidelinjen, kan du kjøpe aksjer gradvis. Men jeg ville tatt sjansen på å vente, jeg tror det blir billigere. Jeg tipper det skal falle mer, derfor har ikke jeg en kjøpsanbefaling ennå, sier sjefstrategen.

Man skal være ganske tett i pappen hvis man tror at myndighetene ikke gjør noe i en økonomisk nedtur
Peter Hermanrud, SpareBank 1 Markets

Ser på pris/bok

Han har funnet fem punkter han følger med på for å se om aksjemarkedene skal snu. For det første følger Hermanrud med på hvordan coronapandemien utvikler seg i Europa, der både smitte- og dødstallene er viktige. Dessuten må det komme indikasjoner på at kinesisk økonomi er i gang igjen, og at det ikke blusser opp med nye smittetilfeller.

I tillegg følger sjefstrategen med på medisinske nyheter om behandling av corona. Dersom noen av medisinene som prøves ut mot sykdommen virker, kan det bety at den økonomiske aktiviteten kommer raskere opp igjen.

Prisingen av markedene er også viktig. Hermanrud påpeker at dersom man ser på pris/bok, har Oslo Børs enda mer å gå på. Pr. i dag ligger pris/bok rundt 1,46, og børsen har vært nede i 1,38 på det laveste i løpet av denne nedturen. Han mener man ikke bør kjøpe før pris/bok er nede i 1,2.

Den femte triggeren Hermanrud ser på, er krisepakkene fra myndigheter og sentralbanker.

– Jeg er mindre opptatt av stimuli, og man skal være ganske tett i pappen hvis man tror at myndighetene ikke gjør noe i en økonomisk nedtur. At det kommer tiltakspakker er en del av enhver resesjon, selv om disse pakkene er enormt store, mener han.

USA kan avgjøre

Heller ikke aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets tror bunnen er nådd.

– Det er vanskelig å si noe konkret, utviklingen i aksjemarkedene avhenger av utviklingen av smitte fremover. For at markedet skal ha nådd bunnen nå kan ikke tallene bli noe særlig verre enn de er i dag, sier han.

Hva som skjer i Norge, er ikke like viktig som hva som skjer globalt, mener Harper. Det er særlig situasjonen i USA som er avgjørende.

– Der vet vi fremdeles ikke om det blir en eksplosjon i smitte. Det er også uklart i Europa, for til tross for at det meldes om en bedring i Italia, ser situasjonen i Spania skummel ut, sier DNB Markets-strategen.

– Hvor viktig er det for markedene at det kommer redningspakker?

– Det hjelper, spesielt at finansieringen blir lettere for bedriftene. Det viktigste er å unngå konkurser de neste ukene og månedene. Jo lenger vi er i lockdown, jo lenger tid tar det før økonomien kommer seg opp. Dermed kan vi få en u-utvikling i stedet for en v-utvikling, tror han.