Spår rapporteringskaos

Corporate Communications tror at sykefravær og karantener kan gjøre at en del selskaper får problemer med å få ferdig regnskapene for første kvartal.

HEKTISK: Geir Bjørlo i Corporate Communications tror at det vil komme flere selskapsoppdateringer over webcast fremover. Foto: Iván Kverme

De børsnoterte selskapene rakk akkurat å bli ferdig med fjerdekvartalsrapporteringen før coronaviruset kom med full styrke. Snart skal selskapene på Oslo Børs avholde generalforsamlinger, etterfulgt av rapportering av regnskapstall for første kvartal.

Det kan by på en rekke utfordringer, tror partnerne Jo Christian Steigedal og Geir Bjørlo i Corporate Communications.

– Førstekvartalsrapporteringen kan bli kaotisk. Sykefravær, karantener og barn som er hjemme fra barnehage og skole gjør at en del selskaper kan få problemer med å få på plass regnskapene. Det er fullt mulig å droppe kvartalsrapporten, men vi advarer mot å ta lett på rapporteringen. Det kan svekke tilliten til selskapet, og da kan det være bedre å utsette noe, sier Jo Christian Steigedal, og legger til:

– Om også den pliktige halvårsrapporteringen knaker, så må man umiddelbart gå i dialog med Finanstilsynet.

Stort informasjonsbehov

Duoen har den seneste uken bistått i cirka 15 investoroppdateringer og tror fremover det vil komme flere detaljerte oppdateringer fra selskapene.

– Informasjonsbehovet der ute er uendelig, og IR-avdelingene er blitt nedringt av investorene. Selskapene har svart med å sende ut oppdateringer som gjerne har penslet overflaten. Om noen uker, når makro trolig har roet seg ned litt, vil investorene ha mer detaljkunnskap om skaden som har skjedd i de forskjellige selskapene, sier Bjørlo.

– Jeg tror det blir mange Q&A-sesjoner over webcast. Det er en veldig effektiv måte å betjene markedet på. Akkurat nå ser det ut som at det blir få roadshows og presentasjoner på Hotel Continental med det første, sier Steigedal, som tidligere har vært IR-direktør i Schibsted.

Digitale løsninger

Bjørlo tror ikke at det blir problematisk å gjennomføre generalforsamlinger over nett.

– Det blir ingen wienerbrød på generalforsamlingene i år. Kun minimumsvarianter, og det er helt greit. Hvis sakslisten er ukontroversiell, har de fleste institusjonelle investorene uansett deltatt digitalt lenge, og i år er det andre kommunikasjonskanaler, som betyr langt mer enn styreleders «state of the union» på generalforsamlingen, sier Bjørlo.

Finansavisen har tatt kontakt med Finanstilsynet, som ikke ønsker å kommentere saken.