DNB Markets måtte hyre inn ekstrahjelp

En stor andel av massemarkedet gjør at DNB Markets har måttet hente inn ekstrapersonell.

DEN GANG DA: I desember var alt såre vel i aksjehallen i DNB Markets. Her aksjesjef Thomas Breivik. Foto: NTB Scanpix

I de små meglerhusene og investeringsbankene er hestene i ferd med å bite hverandre. Som Finansavisen skrev i torsdagsavisen, er sentrale folk i Fearnley i brudulje, og i SpareBank 1 Markets innføres lønnskutt.

Samtidig er volatiliteten på børsen ekstrem, og handelsvolumet deretter.

– Her må alle stå ved pumpene! Takket være fleksible og hardtarbeidende ansatte får vi heldigvis unna alle oppdragene. Før helgen måtte vi dessuten hyre inn to ekstra personer fra Manpower. De settes til å jobbe med aksjehandelstilbudet vi har online. Der er det meget høy aktivitet, sier aksjesjef i DNB Markets, Thomas Breivik.

En ny normal

Denne uken åpnet hovedindeksen med å falle 4,9 prosent, som i gamle dager var ille, men som er bedre enn de to foregående mandagene.

Så langt i år har den viktigste indeksen på Oslo Børs endt med et intradagfall på over 2 prosent hele ni ganger.

Som en følge av panikken i aksjemarkedet, opplyser Breivik om kraftig økning i antallet ordrer:

– Vi har høy aktivitet på meglerbordet etter de store bevegelsene i aksjemarkedet. Så langt i mars har vi håndtert volum på aksjer som er mer enn det dobbelte av hva vi så i januar og februar i år. Mange kunder har hatt behov for å justere porteføljene med ny makrosituasjon.

Mars måned har også inneholdt hele fire dager med børsoppgang på over 2 prosent. Disse dagene har hovedindeksen ikke bare steget 2 prosent, men over 3 prosent.

– Noen kunder ønsker å redusere risiko ved å selge aksjer, mens andre kunder benytter det store fallet til å kjøpe aksjer og øke eksponeringen, kommenterer Breivik.

Ifølge ham har DNB Markets hatt rekordstor økning i antallet nye registrerte kunder.

– Det er tydelig at fallet i aksjemarkedet har tiltrukket seg en interesse fra mennesker som tidligere ikke har investert i aksjer, sier Breivik.

Over halvparten hjemme

Samtidig som aktiviteten har økt, har DNB Markets måttet flytte på sine ansatte:

– Det å håndtere rekordstor aktivitet samtidig som vi jobber under vanskeligere forhold med backupløsninger, er en stor utfordring, men vi har i hele perioden kunnet være 100 prosent operative og til stede for kundene våre, mener Breivik.

Breiviks vanlige arbeidsplass i meglerhallen i Bjørvika er nå byttet ut med et alternativt kontor hjemme, og ifølge aksjesjefen er 17 av 31 aksjemeglere i DNB Markets denne uken basert på hjemmekontor.

– Først og fremst handler dette om å verne de ansatte fra smittefaren, og bidra til at smitten begrenses i samfunnet. Men det handler også om å passe på at ingen kritiske funksjoner blir satt ut av spill, og sikre vår evne til å opprettholde sikker drift på sikt, sier Breivik.

I morbankens likviditetsstyring er eksempelvis de ansatte nå splittet opp i tre grupperinger, som parallelt kan utføre de samme oppgavene for at treasuryavdelingen ikke skal bukke under for sykdom.

Hadde coronabesøk

For omkring halvannen uke siden nådde imidlertid også coronadramatikken åttende etasje i DNBs bygning i Bjørvika, da det ble oppdaget at en av de ansatte i DNB Markets var smittet av corona. Umiddelbart skal de ansatte ha blitt beordret ut av meglerhallen, samtidig som vaskepersonell ble innkalt.

– Etter at vi fikk påvist covid-19 hos en kollega i meglerhallen evakuerte vi hallen, iverksatte vår kontinuitetsplan, og fikk vasket og desinfisert hele lokalet. Etter dette har vi satt inn våre mest sårbare funksjoner tilbake i hallen, men holder antallet mennesker der nede til et helt nødvendig minimum,sier Breivik.