Så hardt rammes Norges rikeste av coronakrisen

Børskrakket har rystet Norges rikeste til grunnvollene. Finansavisen har gått gjennom hvem som har klart seg best og verst.

IKKE NOE Å SMILE AV: Kjell Inge Røkkes Aker har nærmest havarert på Oslo Børs, og Røkke sitter med mye virksomhet inn mot en oljenæring som har sett oljeprisen kollapse. Foto: Iván Kverme
Finans

Når Kapital i september bringer oversikten over Norges rikeste menn og kvinner, kommer man til å se tidenes omrokering i toppen. For mens coronakrisen og børsfallet behandlet enkelte forholdsvis mildt, har det behandlet andre særdeles brutalt.

De som kun har fått mild bris, er milliardærene som har formuene sine innen dagligvarer, og de som har store beholdninger av cash. Verst har det gått ut over milliardærene som er store innen cruise, hotell og oljerelatert virksomhet.

Fredriksen – mye cash

Det er ganske åpenbart at børskrakket har rammet Norges rikeste mann, John Fredriksen.

Men Fredriksen har også store mengder tørt krutt i form av cash, som nå plutselig er verdt sin vekt i gull.

MYE CASH: John Fredriksen. Foto: NTB Scanpix

Fredriksen ble verdsatt til 114 milliarder av Kapital i fjor høst. Ved årsskiftet hadde han rundt 50 milliarder på børs, og disse aksjene er ned rundt 15 milliarder. Det største fallet i kroner står oppdrettsselskapet Mowi for, med fem milliarder. Frontline er bare litt ned, og Fredriksen har også mindre tap i SFL, Norwegian Property, Flex LNG og Golden Ocean.

Fredriksen har også betydelige shippinginvesteringer privat samt stor formue i investeringsfond og fast eiendom.

Cruisemareritt

Mye verre er det for Torstein Hagen. Hans cruiseselskap Viking Cruises er ikke børsnotert, men det er obligasjonslånene, som har stupt og nå prises til mellom 50 og 60 prosent av pålydende.

KATASTROFE FOR CRUISE: Torstein Hagen. Foto: Andreas Klemsdal

Selv bunnsolide RCL var ned 85 prosent i verdi på det meste, men har kommet litt opp etter at det likevel er snakk om at rederiet vil kunne nyte godt av låneordning i USA. Men for Sveits-baserte og sterkt forgjeldede Viking Cruises er det sannsynligvis mye verre.

Arne Wilhelmsens tre England-bosatte sønner kan prise seg lykkelige over at deres 12 prosent i RCL ikke er belånt eller at de har lånevilkår knyttet til kursen. De har også Awilco og flere containerskip samt en halvpart i fire VLCC-ere som tjener sykt bra om dagen, samt Awilco Drilling og Power, uten at det er noen lykke.

Da er lykken større hos Gjert-delen av familien, der Margaret Boel Garmann solgte sine 26 prosent av Awilhelmsen i fjor, da RCL-kursen sto i 118 dollar. Ingenting er nå mer verdt enn kontanter.

Slik rammes de rike

NavnFormue før (mrd.)SkadeÅrsak
John Fredriksen114,0BTap i Mowi samt mindre andre tap. Mye cash, fond og privat tanksatsing.
Torstein Hagen60,0DCruiserederiet Viking Cruises rammes knallhardt.
Odd Reitan42,4ARema 1000 rammes ikke av coronakrisen.
Johan Johannson40,0AKiwi og Meny rammes heller ikke av coronakrisen.
Kjell Inge Røkke35,5CAker ned 60 prosent. Dessuten mye rettet mot olje.
Ole Andreas Halvorsen33,7B

Hedgefondet Viking Global rammes som alle finansaktører.

Johan H. Andresen33,0BStor og bred investeringsportefølje lar seg ikke skåne.
Arne Wilhelmsen30,5C

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises har falt dramatisk.

Gustav Witzøe29,8BSalMar har falt 30 prosent.
Stein Erik Hagen28,0AOrkla har holdt seg knallsterkt gjennom krisen.
Petter A. Stordalen26,4DNordic Choice Hotels og Ving er katastrofe.
Ivar Tollefsen23,0BBoligeiendommer rammes litt.
Lars Wenaas17,1COslo Plaza, eiendom og skianlegg faller i verdi.
Torstein Tvenge13,9BBelånt næringseiendom rammes, men hvor hardt?
Edgar Haugen13,5BBelånt næringseiendom rammes, men hvor hardt?
Inge Harald Berg12,0BMarkert kursfall også i oppdrett.
Svein Støle12,0BPareto og stor aksjeportefølje med mye sparebanker.
Bjørn Rune Gjelsten11,4BEiendom, nybolig, Kid og sport rammes. Jokeren er valutatapet.
Olav Nils Sunde9,5CColor Group rammes hardt. Det samme med G-Sport.
Peter T. Smedvig9,3BHar 50/50 eiendom og fond. Men Stavanger ser ikke lyst ut nå.
Trond Mohn9,2B

Solgte pumpeimperiet og har investert i private equity, aksjer og eiendom.

Margaret Boel Garmann9,0ASolgte RCL på topp i fjor. Cash is king.
Fred. Olsen8,9C

Cruise og fritidseiendom er ikke bra. Timex også ned, ref. kursfall i Fossil.

Christian Sundt8,2C

Hotelleiendomsselskapet Pandox ned sammen med eiendom og aksjer.

Helene Sundt8,2C

Hotelleiendomsselskapet Pandox ned sammen med eiendom og aksjer.

A=Ikke rammet, B=Moderat rammet, C=Hardt rammet, D=Katastrofe

Hagen holder – ikke Røkke

Dagligvarekongen Johan Johansson står knallsterkt i krisen. Riktignok er de ikke børsnotert, men skuler man til svenske Axfood, er det tydelig at formuen er intakt. Det samme gjelder Odd Reitan, selv om Rema har slitt mer, men ikke som følge av corona.

GODT BESKYTTET: Odd Reitan. Foto: Eivind Yggeseth

Kjell Inge Røkke og Stein Erik Hagen var i gamle dager kamphaner. Coronakrakket har rammet Røkke hardt. Hans Aker-verdier er ned 60 prosent, og mye av Røkkes investeringer er rettet mot olje. Få misunner ham det nå.

Hagen har derimot 70 prosent av sine verdier i Orkla, og Orkla-kursen sto nærmest all-time high fredag, før kursen fikk et lite dykk. Komplett Bank, Jernia og Hagens eiendommer blir nok rammet av corona, men ikke så mye at det monner mot knallsterke Orkla.

HOLDER SEG GODT: Stein Erik Hagen. Foto: NTB scanpix

Johan H. Andresen hadde ved årsskiftet investeringer for 18,5 milliarder i Ferd Capital, der det er privateide selskaper, børsnoterte selskaper og andre investeringer. I tillegg kom 3,4 milliarder i nordiske aksjer i Ferd Invest og 4,8 milliarder i internasjonale fond gjennom Ferd Ekstern Forvaltning. Med USA-børsen ned 20 prosent og europeiske børser nær 30 kan ikke Andresen unngå å ha blitt rammet. Og trolig er heller ikke NRK-tomten like mye verdt nå som de 3,75 milliardene han kjøpte den for, på eksakt samme dag som det første coronatilfellet ble oppdaget i Norge.

STIVT SMIL: Johan H. Andresen. Foto: NTB Scanpix

Oppdretterne kunne man tenke levde godt gjennom levering av mat, men sjømataksjene har falt betydelig, slik at Gustav Witzøes SalMar og Inge Harald Bergs Nordlaks har fått skrellet noe av sine formuer.

Stordalen-kollaps

Den som har fått skrellet kraftig av formuen, er Petter A. Stordalen. Hans Nordic Choice Hotels og turoperatørselskapet Ving sitter nærmest i episenteret for børskrakket.

TOMME HOTELLER: Petter Anker Stordalen. Foto: CF Wesenberg

Tomme hoteller og tomme fly er ingen god kombinasjon. Her snakker vi om monsterinnhugg i formuen. Det eneste håpet er at krisen går over raskt.

Lars Wenaas sitter med Oslo Plaza og har andre investeringer i hotell, eiendom og skianlegg. Det er heller ingen god kombinasjon.

ALLE MÅ BO: Ivar Tollefsen. Foto: Lasse Åkerstrøm/Heimstaden

Eiendomskollegaen Ivar Tollefsen rammes, og Heimstaden-aksjen er det man kan kalle moderat ned. Det hevdes også at kontoreiendom ikke er påvirket, men det er bare å se på eiendomsaksjene på børsen, så skjønner man at folk som Edgar Haugen og Torstein Tvenge ikke kan flykte fra coronakrisen.

EIENDOM FALLER: Edgar Haugen. Foto: Eivind Yggeseth
EIENDOM FALLER: Torstein Tvenge. Foto: Helene Abusdal

Svein Støle var med på å lage Kapital 400-listen som journalist i Kapital på 1980-tallet. Han har halvparten av pengene i aksjer, der han har mest i hardt rammede Sparebanken Vest, og resten i Pareto. Men corporateoppdragene er få, og Paretos satsing på olje, gass og shipping er ikke der man vil være. Støle rammes.

HANS FØRSTE FEIL? Svein Støle. Foto: Iván Kverme

Sportskamerater sliter

Sportspartnerne Bjørn Rune Gjelsten og Olav Nils Sunde får kjørt seg. Gjelstens næringseiendom og boligbygging vil merke nedturen. Sport 1 og G-Sport er ikke verst, og miljøselskapet Noah står nok sterkt, men Kid er halvert på børsen – mye takket være at markedet fortsatt spekulerer i at Gjelstens plutselige valutatap likevel er i milliardklassen, til tross for at han har signalisert at det kun handler om noen få hundre millioner.

VALUTASMELL: Bjørn Rune Gjelsten. Foto: Ingunn Strand

Sundes gullkalv Color Group ligger til kai, og er nesten like hardt rammet som cruise. Da er det godt å ha sundolittproduksjon i Sveits.

FERGE OG SPORT: Olav Nils Sunde. Foto: Glenn T. Walmann

Fred. Olsen-familien har gjennom Bonheur cruise i form av Braemar og i tillegg fritidseiendom og ferger på Kanariøyene. Kursfallet i Fossil tilsier at Olsens Timex trolig er mye mindre verdt.

Sundt-arvingene Christian og Helene Sundt har en stor aksjeportefølje som rammes. Ekstra hardt rammes imidlertid investeringene med Christian Ringnes i Pandox og Eiendomsspar.

Til slutt: Øystein Stray Spetalen var «bare» Norges 84. rikeste i fjor høst – mye fordi han har vært forsiktig og sittet med cash i stedet for aksjer. Nå er hans mulighet til å gjøre et kjempehopp på listen.

john fredriksen
torstein hagen
odd reitan
johan johansson
kjell inge røkke
ole andreas halvorsen
johan h. andresen
arne wilhelmsen
gustav witzøe
stein erik hagen
petter a. stordalen
ivar tollefsen
lars wenaas
torstein tvenge
edgar haugen
svein støle
inge harald berg
bjørn rune gjelsten
olav nils sunde
peter t. smedvig
trond mohn
margaret boel garmann
fred. olsen
christian sundt
helene sundt
Nyheter
Finans
Børs