<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Den danske sentralbanken ser rødt

Den danske sentralbanken med kraftig nedjustering av vekstmålet. 

    Publisert 1. apr. 2020 kl. 11.39
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 180 ord
    Kjøpesenter i Ørestaden utenfor København. Dansk flagg Foto: Anders Malling

    Danmarks økonomi har opplevd god vekst og sentralbanken spådde tidlig i 2020 en BNP-vekst på 1,5 prosent i 2020. Nå har pipa fått en annen låt og sentralbanken endret onsdag sine anslag til en nedgang på 5 prosent. Det fremgår i en uttalelse onsdag, omtalt av Reuters. 

    Anslaget til sentralbanken er større enn estimatene til de største nordiske bankene. Danske Bank og Nordea estimerer et fall i den danske økonomien tilsvarende 2,5 og 3 prosent. 

    Hovedargumentet for nedgangen er at den danske økonomien, i likhet med den norske, er eksportdrevet og at den vil lide på grunn av svak etterspørsel fra utlandet, samt en svekket valutasituasjon. 

    - Vi har sterkt tro på at Danmarks økonomi vil komme tilbake på riktig spor når utbruddet avtar. Det kommer uansett til å bli tøft før vi kommer dit, sa Lars Rohde, sentralbanksjef i Danmark. 

    Den danske regjeringen har i likhet med andre nordiske myndighetene kommet med økonomiske tiltakspakker. I Danmark er størrelsen på tiltakene mer enn 60 milliarder danske kroner.